Stockholms universitet logo, länk till startsida

Vem avgör om målningen är äkta? Emma Jansson svarar i norska Aftenbladet

Paret Refsland äger en tavla som de är säkra på att Anders Zorn har målat. Men på Zorn-museet konstaterar man bland annat att signaturen inte stämmer överens med den som Zorn använde på sina tavlor. Emma Jansson, doktorand i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, håller med: "signaturen ser annorlunda ut än på Zorns andra målerier."

Anders Zorn. Badande kullor 1906. http///collection.nationalmuseum.se.

Emma Jansson har sin bakgrund inom praktisk konservering och teknisk analys av konstverk. Hennes forskning är inriktad på teknisk analys av tavlor målade av svenska 1800-talskonstnärer, med tonvikt på Anders Zorn. Hon anser inte att paret Siri och Terje Refslands tavla ser ut att vara en skiss till "Badande kullor" målad av Zorn, som paret tror. I intervjun med Aftenbladet säger hon att Zorn förvisso gjorde skisser på duk, men att tavlan ifråga har en annan typ av penselarbete och mer detaljer än vad hon hade väntat av en Zorn-skiss.

Det kan däremot röra sig om en samtida kopia av Zorns tavla, då kopiering av hans verk var vanlig vid tiden. Jansson betonar att hon inte kan uttala sig helt säkert utan att ha sett tavlan själv och att direktören vid Zorn-museet är den främsta experten på området.

Artikeln i Aftenbladet är publicerad den 25 september

Läs mer om Emma Janssons forskning