Vilda jästsvampar lever i skogarna runtomkring oss. Ändå är kunskapen begränsad om vilken roll vildjästen spelar i ekosystemen. Vildjäst kan användas för att ta fram nya smaker på öl och bröd, men kan också fungera som en unik modell för att studera klimatförändringar.
Rike Stelkens. Foto: Magnus Bergström/KAW
När Rike Stelkens ska berätta om sin forskning tar hon ibland fram en bit gammal ekbark. Barken har hon plockat i en skogsdunge nära sitt hem i Åkersberga och den gömmer en hel mikrovärld av vildjäst.
– Människor har i tusentals år råkat få med sig jäst från naturen och tagit hem den, ofta utan att veta om det. Sedan har man bakat bröd, bryggt öl och framställt vin med hjälp av mikroorganismer som man inte kan se med blotta ögat, berättar hon.
I dag är Stelkens forskare vid Stockholms universitet och Wallenberg Academy Fellow. Hennes forskning kretsar kring jäst i alla dess vilda former. Jäst är inte bara det pulver man köper i matbutiken för att baka bullar. Det finns vilda varianter runtom i naturen och de kan ibland ha spännande egenskaper.
Stelkens har i flera år forskat på hybridisering – hur korsningar mellan olika jästarter kan ge nya varianter med oväntade förmågor. Nu vill hon dessutom använda jäst för att bättre förstå klimatförändringar.
– Idén är att använda jäst som en modell för klimatforskning, säger hon.