Stockholms universitet

Visar hur moln i polarområden påverkar klimatet

Moln spelar en viktig roll för klimatet på jorden, men är också en källa till osäkerhet i klimatmodeller. Annica Ekman utvecklar en ny modell för att beskriva molnbildningen vid jordens poler, med målet att göra säkrare förutsägelser om vårt framtida klimat.

Annica Ekman, professor i meteorologi. Foto: Magnus Bergström/KAW

– Det är fantastiskt vackert! Men här ser man också alla småskaliga detaljer i molnen som påverkar hur mycket solljus som kommer igenom, säger Annica Ekman, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Annica Ekman visar en bild på sin dator. Den är tagen i Arktis, det stora hav- och landområdet närmast Nordpolen. Virvlande moln breder ut sig över den vita polarisen. Solen står lågt och i issprickor skymtar mörkt hav.

Annica Ekman vill ta reda på vilken effekt moln över jordens poler har på den globala uppvärmningen. För att göra det ska hon utveckla en ny matematisk modell som beskriver hur molnbildningen där går till.

I genomsnitt fungerar moln idag kylande på jordytan. När det gäller framtiden pekar dock de flesta av våra nuvarande klimatmodeller på att molnens kylande effekt kommer att minska i ett varmare klimat. Men det här är osäkert, inte minst när det gäller moln över polarområdena Arktis och Antarktis, konstaterar Annica Ekman.

– Vi vet relativt lite om moln i polära områden och de är för enkelt beskrivna i klimatmodellerna.

Läs hela artikeln på Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses webb