Nybildade partiklar är viktiga för molnbildning och observeras ständigt över nästan alla delar av jordens övre troposfär. Men många frågor kvarstår om de ångor och mekanismer som driver bildandet av dessa partiklar.
På grund av ett fel under ett underhållsjobb har ett stort antal lösenord till universitetskonton för studenter och anställda blivit återställda. Detta resulterar i att kontot blir låst. Vi beklagar det inträffade.
Utmattningssyndrom står för en tung sjukskrivningsbörda i samhället och även bland Regionens egen personal och då är förbättrad diagnostik och behandling på sikt till stor nytta, säger Gustav Nilsonne.
Ängsmark och betesmark brukar ibland kallas för Nordens tropiska regnskogar eftersom de innehåller en så stor artrikedom. I de jordbruk där djuren får kraftfoder istället för att beta fritt ser forskarna en minskad biologisk mångfald. Regina Lindborg forskar om hur man kan bedriva ett jordbruk som bevarar den biologiska mångfalden.
Laura Ferrer Wreder vill hjälpa föräldrar och ungdomar med att hantera övergången till vuxenlivet via forskningsprojektet ”Parent Web: Supporting Families with Adolescents”.
Den 18 maj sker den formella invigningen av Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia. Men centret har redan etablerat sig som en plattform för forskning inom området.
För sextio år sedan lämnade Hans Blix Stockholms universitet för en framgångsrik diplomatisk karriär. Nu har ett forskningscentrum om internationella relationernas historia inrättats vid universitetet i hans namn.
Språkbegåvning, en mer introvert personlighet och vistelsetiden i landet. Det är tre faktorer som spelar störst roll för hur inföddlikt svenskar i Frankrike talar. Fynden är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Second Language Research.
För att alkoholpreventiva insatser ska fungera behöver de accepteras av dem som berörs. Detta gör det intressant att se på hur insatserna kommer till, och hur forskare och professionella talar om problem och lösningar. Hur får man det allmänt accepterat att alkoholintaget bör minska?
Hur kan kunskap delas mellan universitet och företag? Och kan Sri Lanka lära av Sverige i det avseendet? Chaminda Wijesinghe har brottats med frågorna under sitt avhandlingsarbete.
I en stor studie har forskarna undersökt födelsevikten hos svenskar med olika nationellt ursprung. Forskarna fann stora skillnader i födelsevikt mellan de med svensk bakgrund och de med rötter från icke-västliga länder och skillnaderna ökade kraftigt för den tredje generationen. Nu varnar forskarna för att gapet kan öka ytterligare för kommande generationer.
Vad är det som händer med klimatet och vilken roll har klimatforskningen för samhället? Under tre dagar samlas Sveriges största aktörer inom klimatforskning i Norrköping för att dela och diskutera forskning om klimatförändringen, en av vår tids stora samhällsutmaningar. Dag tre är öppen för allmänhet och journalister.
Forskare från universiteten i Stockholm, Umeå och Göteborg rapporterar om att tarmens bakterieflora är avgörande för naturlig resistens mot virusinfektioner. De visar att frisättning av membranblåsor från tarmens bakterieflora utlöser ett reaktionsförlopp, vilket skyddar även organ långt från tarmen mot virusinfektioner. Studien publiceras i tidskriften Immunity.
Det mesta vi tror oss veta om utrotning baseras på hur det ser ut för däggdjur och fåglar, men de representerar bara en bråkdel av vår biologiska mångfald. WWF:s senaste Living Planet Report från 2020 var den första där växter togs upp, Aelys Humphreys har skrivit ett av avsnitten. Hon forskar bland annat om vilka växter som har dött ut under de senaste århundradena.
Områdesnämnden för naturvetenskap vid Stockholms universitet har utsett Nicklas Österlund som mottagare av 2022 års stipendium ur Sigrid Arrhenius stipendiefond för framstående forskningsarbete som leder fram till doktorsexamen.
Studenten Brita Bergman, som skrivit en uppsats om teckenspråk, fick uppdraget att göra den första vetenskapliga beskrivningen av svenskt teckenspråk. Arbetet påbörjades den 1 april 1972. Datumet har sedan dess blivit förknippat med teckenspråksforskningens start i Sverige.
Istungor är flytande förlängningar av glaciärer. Om Grönlands näst största flytande istunga bryts upp kan den sannolikt inte återhämta sig om inte jordens framtida klimat blir avsevärt kallare. Detta är resultaten av en ny studie, publicerad i Nature Communications.
Den svenska självbilden präglas av neutralitetspolitik. Men har Sverige verkligen varit neutrala i politisk mening genom historien? Och vad innebär egentligen neutralitet? Bildningspodden reder ut neutralitet och alliansfrihet tillsammans med historikern Susanna Erlansson.
Sibel Korkmaz, lärare och forskare vid institutionen för socialt arbete, forskar på våld i ungas relationer. I en enkätstudie som hon tillsammans med andra forskare genomförde i olika gymnasieskolor kunde hon se att det psykiska, digitala våldet var vanligt.
Högskoleföreningens pris 2021 för framstående vetenskapliga prestationer går till en avhandling i konstvetenskap, en i kriminologi och en i organisk kemi.
Ett varmare klimat driver på negativa processer i Östersjön. Men genom att minska övergödningen, återskapa havsbottnar och minska fisket kan klimatkänsligheten minska och stora mängder kol lagras in.
Matematiska institutionen vid Stockholms universitet tilldelas en donation på 100 miljoner. Avkastningen från donationen ska gå till stipendier till yngre forskare.
Nu har forskare för första gången gjort bedömningen att en "planetär gräns" för vatten har passerats, med globala risker som följd. Det visar en studie från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Reviews Earth & Environment.
Vad är NFT egentligen? Vad har det med konst att göra? Och varför är vi så besatta av vad som är äkta och vad som är en kopia? Studio Anekdot djupdyker i konstvärldens hetaste samtalsämne tillsammans med konsthistorikern Håkan Nilsson.
Stephan Rosswog, professor i astronomi vid Stockholms universitet, är en av de forskare som tilldelas ett prestigefyllt ERC Advanced Grant. Professor Love Dalén vid Centrum för paleogenetik tilldelas även ett bidrag.
Hans Rosenberg, handläggare och Adam Jacobsson, studierektor bar sina uniformer när Hemvärnet arrangerade den årliga ”Uniform på jobbet-dagen” den 19 april. Syftet med dagen är att sprida information och engagemang kring Hemvärnet.
Hur ser förhållandet mellan tillit och ungdomars drickande ut? Det har undersökts i olika typer av studier, men med inte helt entydiga resultat, vilket Patrik Karlsson tillsammans med några kolleger har funderat närmare på.
FILM OM FORSKNING Att producera och äta mindre kött är en av strategierna för hur vi i Sverige och andra länder med hög BNP kan arbeta för en mer rättvis fördelning av världens matresurser.
I hela landet har nästan 40 000 personer antagits till årets sommarkurser vid universitet och högskolor. Det är 13 procent färre jämfört med sommaren 2021. Antalet utbildningar som går att söka nationellt har minskat med sju procent.
Charles Darwin är en av vetenskapshistoriens största ikoner och hans teorier om evolutionen och det naturliga urvalet har haft enormt inflytande. Men vem var Darwin egentligen? Och hur har hans teorier använts egentligen?
Den 19 april var sista dagen att söka utbildning till höstterminen. När ansökan stängde vid midnatt hade 76 785 individer sökt till Stockholms universitet. Precis som förra året är Juristprogrammet vid SU det mest sökta programmet i hela landet.
Utbildningsminister Anna Ekström återvände till sitt gamla lärosäte 19 april för att besöka universitetets nya lokaler i Albano, träffa universitetets ledning och studentkåren. Hon fick också veta mer om universitetets forskning om språk och makt, klimat och astronomi.
Civis-alliansen, där Stockholms universitet ingår, engagerar sig i att möta vår tids största samhällsutmaningar. På årets Global CIVIS Days i Aten kommer vi att fokusera på kraften i fysisk aktivitet som ett sätt att stödja social integration – både inom Civis-alliansen och i hela samhället. Deltagande är öppet för studenter och personal vid alla partneruniversitet.
Med hjälp av avancerad mikroskopteknik har forskare lyckats få fram strukturen hos läkemedelsingrediensen vismutsubsalicylat. Upptäckten är ett stort steg mot att förstå egenskaperna hos en av de mest kommersiellt betydelsefulla vismutföreningarna.
Knappt hann pandemin dra sig tillbaka förrän vi åter står inför storskaligt lidande. Vad säger vi egentligen till den som mist en närstående? Vad borde vi säga? Och hur har kondoleanserna sett ut genom historien?
Behovet av samverkan kring personer med psykisk ohälsa och/eller missbruk har en förhistoria som handlar om utanförskap i den framväxande välfärden i Sverige.
Psykoterapeutisk behandling med människor som utövat våld i nära relationer utifrån det psykodynamiska perspektivet koncentreras ofta kring individens aggressivitet och relaterade känslor, så som ilska, grymhet, sadism och brutalitet. Vad man inte i lika hög utsträckning undersökt är hur man som psykoterapeut ska hantera individens våld i det terapeutiska sammanhanget.
Stockholms universitet antog 3278 nya studenter. Det är en ökning på 6,3 procent och det högsta antalet som någonsin har antagits till internationella masterprogram vid Stockholms universitet.
I april är det presidentval i Frankrike, hur påverkas det av kriget i Ukraina? Och vilken roll har den nuvarande presidenten Emmanuel Macron i det säkerhetspolitiska läge som råder? Några av universitetets forskare med kunskap om Frankrike och europeisk politik svarar.
Ragnar Lund är universitetslektorn i företagsekonomi som leder kurser i projektledning vid Historiska institutionen. Tvärvetenskaplighet, energi och samverkan går som en röd tråd genom det han gör.
2022 års upplaga av QS World University Rankings ämnesvis placerar Stockholms universitet på topp 50 i fyra ämnen, och bäst i Sverige i fem ämnen. Högst rankat är ämnet miljövetenskap där Stockholms universitet ligger på plats 28 i världen.
Vad kan vi göra för att vända på kurvorna och motverka klimatförändringarna? I höst kan du lära dig mer på kursen Climate Change Solutions. Sök senast 19 april!
Geologen Wei-Li Hong tilldelas 14 miljoner kronor från Ragnar Söderbergs stiftelse för att forska om hur mineralet silikat kan neutralisera koldioxid på havsbottnar.
Hur kan två så vitt skilda discipliner bli något mer och kanske större när de får verka tillsammans? Möt Accelerator-aktuella Hanni Kamaly, konstnären som jobbar forskningsorienterat, och Lena Sawyer, forskaren som till viss del jobbar konstorienterat i podden Bakom bokhyllan.
Nya effektivare övervakningsmetoder av jordens fiske kan hjälpa myndigheter och företag att identifiera och eliminera risken för arbetskraftsmissbruk och illegalt fiske. Det visar en forskningsstudie från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
Hur påverkas Sveriges ekonomiska situation i spåren av Ukrainakriget? Kan det leda till ökad inflation och arbetslöshet? Några av universitetets forskare inom nationalekonomi svarar.
Mot bakgrund av den pågående invasionen i Ukraina vill Stockholms universitet visa sitt stöd för studenter och anställda som kan komma att drabbas och universitetet följer händelseutvecklingen noggrant.
Utan ett pris på utsläpp är det nästan omöjligt att fasa ut fossila bränslen tillräckligt snabbt. Det säger ekonomen John Hassler som forskar om vad som är den mest effektiva klimatpolitiken.
Många högfluorerande PFAS-ämnen som hamnar i havet slungas tillbaka till land när de frigörs i luften från vågornas havsspray, visar en ny studie av forskare vid Stockholms universitetet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology. Resultaten tyder på att denna skadliga bumerang bidrar till PFAS-föroreningar i kustområden.
Fysikern Lesya Demchenko flydde från kriget i Ukraina med sin familj och anlände till Nynäshamn den 16 mars. Med hjälp av ett forskningsbidrag från Stiftelsen för strategisk forskning hoppas hon kunna fortsätta sin forskning vid Institutionen för material- och miljökemi på Stockholms universitet.
Forskare vid Stockholm Resilience Centre tilldelas ett forskningsanslag på 50 miljoner av Mistra för forskning kring hur finanssektorn kan verkar för biologisk mångfald.
Fortfarande saknas politiska strategier och beslut för att snabbt reducera utsläppen. Det säger statsvetaren Naghmeh Nasiritousi som forskar om hur ambitiösa länder kan agera ”förtrupp” på klimatområdet.
Studentföreningen Verdandi spelade en central roll i sekelskiftets folkbildningskultur, bland annat genom sin legendariska serie "småskrifter" som täckte en imponerande variation av ämnen. Vilken roll har Verdandi haft för vår allmänbildning egentligen?
Bara fem till tio procent av det svenska tryckta kulturarvet är digitaliserat i dag. Det är dags för regeringen att, likt andra länder, besluta om en storskalig satsning, skriver företrädare för Kungliga biblioteket och de stora universitetsbiblioteken i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Det datorprogram som Erik Lindahls forskargrupp har utvecklat för att simulera livets molekyler, GROMACS, används världen över för att studera olika processer i våra celler. Själv nyttjar han programmet för att lösa en medicinsk gåta: hur kan ämnen som alkohol och narkosläkemedel sätta våra nervceller ur spel?
I en ny studie har forskare undersökt sambandet mellan familjestorlek och syskonskaror och barnens hälsa senare i livet. Resultaten visar att de som växt upp som ensambarn generellt sett har sämre hälsa, även efter att man tagit hänsyn till andra faktorer. Studien bygger på svensk befolkningsstatistik.
I höstas började Karolina Larsson sitt nya jobb på Vetenskapens Hus. Efter doktorsexamen med forskning på nästintill osynliga små maskar, jobb som intendent och museipedagog på Evolutionsmuseet i Uppsala och sedan vidare till läraryrket, var det 2022 dags för något nytt.
Vad säger folkrätten om möjligheter att ställa Putin inför rätta, om sanktioner och yttrandefrihet i krig? Några av universitetets forskare i juridik ger svaren.
Finns det en konflikt mellan stad och land i Sverige? Går det att prata om ett svenskt "hjärtland"? Hur långt är politiker beredda att gå för att nå landsbygdsväljarna inför årets val? Studio Anekdot djupdyker i den påstådda polariseringen mellan stad och land i veckans avsnitt, tillsammans med urbanhistorikern Håkan Forsell, språkforskaren Charlotta Seiler Brylla och statsvetaren Susanne Wallman Lundåsen.
Stockholms universitet tilldelas två anslag inom Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram för att rekrytera framstående forskare inom matematik.
Anmälningsperioden inför höstterminen 2022 pågår för fullt. Bland Stockholms universitets stora kursutbud finns två kurser med anknytning till Ukraina.
Rysslands invasion av Ukraina kan leda till att en svensk Arktisexpedition nästa sommar skjuts på framtiden. Därmed försvåras inhämtning av viktig kunskap om klimatet i Arktis och om påverkan på havsisen och frigörelse av växthusgaser.
Nationalekonomen Ingvild Almås är en av de forskare som nu beviljas det prestigefyllda ERC Consolidator Grant. Detta för forskning om ekonomisk ojämlikhet, såväl inom hushåll som på global nivå.
Tack vare ett nytt läs- och publiceringsavtal tecknat av universitetsbiblioteket kan forskare vid Stockholms universitet publicera artiklar med öppen tillgång i ännu fler tidskrifter från Springer Nature, bland annat Nature.
Antiken med de gamla grekerna och romarna är en ständigt återkommande referenspunkt. Varför? Hur kan vi förstå antiken idag? Bildningspodden sammanfattar antiken tillsammans med historikerna Lovisa Brännstedt och Ida Östenberg.
2022 års Human Frontier Science Program Award har nu tillkännagivits och bland pristagarna finns två forskare på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. Valentina Di Santo och Rhonda Snook får det prestigefyllda och konkurrenskraftiga forskningsanslaget som stödjer nya samarbeten mellan team av forskare som arbetar i olika länder.
Vad har pandemin inneburit för folkhälsan och ekonomin? Det är några frågor forskare vid bland annat Stockholms universitet hoppas kunna få svar på när Riksbankens Jubileumsfond satsar på ökad tillgänglighet för registerdata.
Undergången har fascinerat poeter i alla tider. Vilken roll har poesin att spela när slutet kommer närmare? Litteraturvetaren Sofia Roberg djupdyker i undergångsskildringarna i månadens essä i det digitala bildningsmagasinet Anekdot.
FILM OM FORSKNING Vad är egentligen en engångsbinda? En byxkjol? Eller en cykel? För historikern Karin Carlsson är det föremål som berättar historien om hur kvinnor steg för steg fått ökat rörelseutrymme, rättigheter och större makt över sin egen vardag.
Varför är det så trögt i Sverige att få fram ledande kvinnor i politiken? I många andra länder har det ju funnits kvinnliga presidenter och premiärministrar sedan tidigare. Lenita Freidenvall, docent i statsvetenskap reder ut begreppen.
Sedan början av 2010-talet har Stockholm sett en kraftig ökning av hemlöshet och tiggeri, av framförallt rumänska medborgare. En avhandling från Institutionen för kulturgeografi vill skapa en djupare förståelse för dessa individer och hur de själva upplevelser sin situation. Avhandlingen, av Joshua Levy, tittar även på hur de har bemötts av staten och samhället.
Den 28 februari presenterade IPCC en ny klimatrapport. Men vad krävs för att anpassningsåtgärder ska upplevas som legitima och rättvisa? Den frågan står i fokus för Lisa Dellmuths forskning.
När allmännyttan säljer sina bostäder och fastighetsinvesterare renoverar lägenheter minskar tillgången på bostäder till överkomliga hyror och hyresgäster upplever oro och avsaknad av information.
Melbourne, Wien, Shanghai, Montreal, Prag, Kairo, Berlin, Stockholm… Listan med städer där olika forskningslaboratorier nu erbjuder plats åt forskare från Ukraina är lång. Vid Stockholms universitet är flera kemilabb beredda att ta emot forskare från Ukraina.
Vill du få internationella erfarenheter inom din utbildning vid Stockholms universitet? Just nu finns det möjlighet att söka utbyte genom flera centrala avtal och nätverk.
Deckaren är en högt älskad och populär litteraturgenre just nu såväl som för 100 år sedan. Vad är det som fascineras oss med deckaren? Varför dras vi till ond bråd död? Litteraturvetarna Carina Burman och Karl Berglund reder ut deckarens historia och lockelse i veckans avsnitt av Bildningspodden.
Stockholms universitet har tillsammans med de nio andra universiteten i universitetsalliansen Civis skrivit ett uttalande i vilket universiteten fördömer all form av militär aggression och övergrepp mot nationer, samhällen och människor.
Universitetet har träffat utbildningsminister Anna Ekström, och frågat henne om humanioras kris, hoten mot den fria forskningen och varför hon sagt att grundutbildningarna måste prioriteras.
Ryssland har oprovocerat attackerat Ukraina. Varför har det skett och hur tänker Vladimir Putin egentligen? Gudrun Persson, expert på rysk utrikes- och säkerhetspolitik vid Stockholms universitet och FOI, analyserar läget utifrån sitt forskningsfokus, den ryska bilden.
Snart ska regeringen fatta beslut om slutförvar av radioaktivt avfall. Förvaret ska vara säkert för människor i minst 100 000 år – men hur ska vi varna framtida generationer om var det farliga avfallet finns? Går det överhuvudtaget att kommunicera med generationer i en så avlägsen framtiden? Studio Anekdot är tillbaka med ett nytt poddavsnitt, om kärnavfallets oerhörda kommunikationsutmaningar.
Hur mår riksdagsspärren egentligen? Spelar den en alltför avgörande roll i det politiska landskapet i allmähet – och inför höstens riksdagsval i synnerhet? Studio Anekdot djupdyker i riksdagsspärrens vara eller icke vara tillsammans med statsvetarna Jan Teorell och Annika Fredén.
Forskare har för första gången kunnat skapa sig en tredimensionell bild av en röntgenbinär, ett system där ett svart hål och en stjärna kretsar kring varandra. De blev förvånade när de upptäckte att lutningen på rotationsaxeln för det svarta hålet skiljer sig mycket, hela 40 grader, från axeln i systemets omloppsbana.
Civis-alliansen, där Stockholms universitet ingår som ett av tio lärosäten i Europa, erbjuder flera kurser för studenter som vill plugga utomlands en kortare period vid ett eller flera partneruniversitet.
Från och med 1 januari 2022 återfinns Bolincentret för klimatforskning vid Institutionen för miljövetenskap. Ilona Riipinen, Institutionen för miljövetenskap och Gustaf Hugelius, Institutionen för naturgeografi, är centrets nya föreståndare.
Pompeji är den ökända romerska staden som år 79 e.Kr. ödelades under ett vulkanutbrott. Men vad vet vi egentligen om Pompeji och dess invånare? Bildningspodden djupdyker i den försvunna staden i veckans avsnitt.
Atlanttorsk och bläckfisk förekommer mycket längre norrut än man tidigare trott. Som första forskare i världen har Pauline Snoeijs Leijonmalm vid Stockholms universitet tillsammans med sitt forskarteam kartlagt fiskbeståndet i centrala Norra Ishavet. Upptäckten, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, visar att det finns ett fungerande men känsligt ekosystem runt Nordpolen.
Nu kommer Anekdots essäer i tryck! I maj utkommer "Bildningsboxen", ett samarbete mellan Norstedts förlag och bildningsmagasinet Anekdot på Stockholms universitet.
För att kunna förbättra vattenkvaliteten i grundvatten, insjöar och kustområden är det viktigt att lokalisera var gamla föroreningar, som läckt ut tidigare från exempelvis jordbruk eller avfallsdeponier, finns nu. I flera forskningsprojekt vid Institutionen för naturgeografi pågår forskning om hur sådana ärvda föroreningar kan hanteras och nya metoder används för att hitta så kallade ”hotspots”.
I en internationell studie har forskare jämfört förekomsten av läkemedel på olika håll i världen. Studien visar potentiellt farliga nivåer av läkemedelsrester på drygt en fjärdedel av de undersökta platserna. Fyrisån i Uppsala tillhör de platser som undersökts.
Den 12 januari byttes certifikatet för det trådlösa nätet eduroam. Detta gör att du måste ändra inställningar i alla dina enheter för att kunna fortsätta att använda eduroam.
Från den 9 februari 2022 är de flesta restriktioner mot covid-19 borttagna. Universitet återgår successivt till undervisning på campus, anställda återgår successivt till arbetsplatsen.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse anslår 50 miljoner kronor till rekrytering av fyra framstående matematikforskare till tre svenska universitet. Två av dessa rekryteras till Stockholms universitet.
Civis-alliansen, där Stockholms universitet ingår som ett av tio lärosäten i Europa, erbjuder flera kurser för studenter som vill plugga utomlands en kortare period vid ett eller flera partneruniversitet.
Lars "Lasse-Maja" Molin är känd som stortjuven i kvinnokläder. Men vad vet vi om den här mytomspunna personen egentligen? Bildningspodden reder ut ett fascinerande livsöde.
Skolor kommer fortsätta att vara egennyttiga och stå i konflikt med samhällsuppdraget så länge marknadskrafterna får styra. Det menar nationalekonomen och skolforskaren Jonas Vlachos, som ger en mörk bild av det svenska skolsystemet.
Hälsoeffekter från lokala partikelutsläpp underskattas ofta i hälsoeffektberäkningar. Vidare står de lokala utsläppen för störst andel förtida dödsfall i svenska städer. Det är slutsatser i en ny avhandling vid Stockholms universitet.
Pål Stenmark ser botulinumtoxin – världens farligaste gift – som en legobyggsats han kan förändra så att det får nya funktioner. Ett mål är att få fram nya och effektivare läkemedel, bland annat mot smärta. Via molekylär släktforskning har han också hittat en ny familj av botulinumtoxiner, där en variant kan bekämpa malariamyggor.
Det finns starka kopplingar mellan en rubbad tarmflora och utvecklingen av allergi. Men varför? Eva Sverremark-Ekströms forskargrupp kartlägger kommunikationen mellan tarmbakterier och immunceller. Forskningen visar bland annat att bakterierna tycks skicka avgörande meddelanden till immunförsvaret med nanosmå blåsor fyllda av molekyler.
Fatemeh Aramian disputerade den 10 januari vid Stockholm Business School med avhandlingen "Off-exchange Trading in Modern Equity Markets: A Market Microstructure Perspective on Systematic Internalizers"
Forskare vid Stockholms universitet har skapat en ny webbsida som ger en korrigerad bild om hur många som dött respektive hamnat på IVA till följd av covid-19 de senaste veckorna.
Äntligen. Efter 25 års planering har nu världens hittills största rymdteleskop, James Webb, nått sin omloppsbana i rymden. Teleskopet gör mätningar i infrarött ljus och kommer bland annat att kunna undersöka atmosfären på planeter i andra solsystem och se längre tillbaka i universums historia än någonsin tidigare. Instrumentet som fångar upp det allra svagaste infraröda ljuset är utvecklat i Sverige av forskare från bland annat Stockholms universitet.
För första gången har internationellt team av forskare fastställt hur stabiliteten i planetens system påverkas av syntetiska kemikalier och andra nya ämnen som översvämmar miljön.
I en ny avhandling undersöker statsvetaren Anna Hammarstedt hur anställda vid svenska myndigheter förhåller sig till asylsökande som försvinner eller avviker under asylprocessens gång. Forskningen är ett samarbete mellan Försvarshögskolan och Stockholms universitet och är knuten till Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer.
En studie från över 60 länder visar att människor uppfattar de rikas förmögenheter som ett resultat av själviskt beteende. Denna uppfattning är mycket polariserad i många länder och orsakar politisk oenighet.
I januari 2022 har det gått tjugo år sedan 26-åriga Fadime Sahindal dödades i ett hedersrelaterat mord i Uppsala. Hennes egen pappa dömdes för mordet till livstids fängelse. Hur har utvecklingen varit när det gäller hedersrelaterat våld sedan dess? Vad har hänt inom forskningen?
Genom att förstå varför vissa nervceller och musklerna de styr är motståndskraftiga mot att förtvina i den dödliga sjukdomen ALS går det att skapa nya möjligheter till behandlingar. Forskare vid Stockholms universitet försöker nu identifiera och överföra egenskaperna hos dessa motståndskraftiga nervceller.
Syftet med boken är att ge en holistisk förståelse av covid-19-pandemins inverkan på politik, ekonomi, näringsliv och samhälle i en globaliserad värld.
Hundratalet forskare kräver i en namninsamling att klimat- och miljöminister Annika Strandhäll verkar för att inrätta en internationell panel om miljögifter. Nu ställer sig ministern bakom forskarnas krav.
Alla som använder det trådlösa nätverket eduroam och använt de automatiska inställningarna behöver ladda ner en uppdaterad version till sina enheter. Det finns automatiska inställningar för olika enheter och du ska göra förändringen när du befinner dig på universitetet.
European Research Council (ERC) har beslutat om Starting Grant för 2021. 14 svenska forskare beviljas anslag, varav fyra är verksamma vid Stockholms universitet.
Ny forskning om doftsinnet kan ge en uppdaterad bild av människans intelligens. Nu finns det tyngsta beviset hittills på att dofthjärnan har en stark länk till hippocampus, den region i hjärnan som styr inlagring och framplockning av personliga minnen. Läs mer och se film om luktforskaren Jonas Olofsson, vars forskning utgör kunskapsbas i rehabiliteringen av covidpatienter som förlorat lukt och smak.
Idag, den 22 december, publiceras andra antagningsbeskedet för vårterminen 2022. 21 997 personer har antagits till utbildningar vid Stockholms universitet i andra urvalet.
Medborgarforskarnas betydelse blir allt större. Men hur säkerställer man att icke-forskare gör rätt – och hur stor är egentligen sannolikheten att hitta E.T?
Epidemin av typ 2-diabetes blir bara värre och värre. Tore Bengtsson vid Stockholms universitet har de senaste åren utvecklat tre nyskapande behandlingar, varav två nu ska testas i kliniska försök på människor.
Stora mängder av ofta förorenade sediment fortsätter att dumpas i Östersjön – trots att det är förbjudet. En ny studie visar på inkonsekvens när undantag beviljas för dumpning och att praxis strider mot Sveriges miljömål.
Personlighetstester har blivit ett vanligt förekommande inslag, både i privatlivet och i yrkeslivet. Men hur vetenskapliga är de här testerna egentligen? Och varför är vi så intresserade av vår personlighet? Studio Anekdot reder ut personlighetstesternas roll i vår samtid.
Vårterminens andra antagningsbesked publiceras 22 december. Logga in på antagning.se för att få besked om du har antagits till de utbildningar du har anmält dig till.
Stockholms universitets kvalitetssäkringssystem som helhet får godkänt med förbehåll av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. ”Samtidigt kan vi konstatera att Stockholms universitet får beröm när det gäller många viktiga områden”, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.
Inom ramen för samverkansavtalet mellan Stockholms universitet och Region Stockholm finns medel att söka för forskning. Sju projekt vid Stockholms universitet får nu dela på sammanlagt 10 miljoner kronor under 2022–2024.