
Vi, liksom andra statliga myndigheter, har fått i uppdrag av regeringen att vidta möjliga och lämpliga energibesparingsåtgärder. Bakgrunden är den energibrist som vi står inför som i sin tur beror på bristen på gas. Energibristen har lett till skenande elpriser som vi alla är medvetna om. Vårt uppdrag är att månatligen rapportera mängden köpt el till Energimyndigheten samt att vidta åtgärder för att minska energiförbrukningen. Rapporteringen ska ske månadsvis från och med oktober till och med slutet av april 2023.
I och med att vi hyr våra lokaler, till största del av Akademiska hus, för vi en dialog med dem för att se vilka åtgärder som kan vidtas. Några snabba åtgärder är att se över drifttiden för ventilationen i de byggnader som inte har laborativ verksamhet. Att sänka drifttiden med en timme per dag ger enligt beräkningar en besparing på 74 000 kWh per år. Att stänga Allhuset under helgerna ger en besparing på 110 000 kWh per år. I majoriteten av våra lokaler har vi fjärrvärme och därmed ger inte en temperatursänkning någon energibesparing för oss. Men i några byggnader har vi bergvärme och där ger en temperatursänkning på en grad en besparing på ca 74 000 kWh per år. Det här är åtgärder som vi planerar att genomföra.
Därtill kommer naturligtvis den energibesparing vi kan uppnå genom att förändra våra beteenden. För oss som är uppvuxna under 1970-talet går tankarna lätt tillbaka till energikrisen som var då och de kampanjer som genomfördes. Vi uppmanades dagligen av våra föräldrar att inte slösa med varmvatten och släcka efter oss. Det är saker som gäller än idag. Därtill har vi den utveckling som skett sedan dess med all den elektroniska utrustning vi använder i vardagen. Många av dessa apparater lämnar vi i ”stand by” läge, kanske utan att direkt tänka efter. Genom att aktivt stänga av tills nästa gång vi behöver utrustningen kan på en så stor arbetsplats som Stockholms universitet ge stora energibesparingar.
Att ändra vårt beteende och på det sättet spara energi är något vi alla kan hjälpa till med. Att spara energi leder ju också till att våra kostnader inte ökar lika mycket som de annars gör utifrån de höga elpriserna. Det är till nytta för oss som universitet, men också för samhället i stort.
Texten är skriven av Åsa Borin, universitetsdirektör, under vinjetten ”Ledningen har ordet” där olika personer i universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i Nyheter för medarbetare, ett nyhetsbrev som skickas ut till alla medarbetare vid universitetet.