Liksom tidigare år har det under hösten genomförts en intern miljörevision för cirka en tredjedel av alla institutioner, förvaltningsavdelningar och centrumbildningar under fakultet. Syftet med den interna miljörevisionen är att hjälpa att identifiera och avhjälpa brister i det lokala miljöarbetet, föreslå förbättringsåtgärder och lyfta positiva exempel.

Fokus för höstens revision var uppföljning av tidigare års revisionsrapporter och dokumentation av miljöledningssystemet. Det genomfördes även granskning av miljöarbetet i den laborativa verksamheten och hantering av strålkällor på de institutioner där detta var relevant. 

Revisionen genomfördes av universitetets upphandlade leverantör. Revisorernas bedömning var att det finns ett stort engagemang för miljöarbetet på institutionerna. På lokal nivå har miljöarbetet ofta en bra struktur för planering, genomförande och uppföljning och är tydligt förankrat i universitetets miljöpolicy och klimatfärdplan. Revisorerna har också uppmärksammat att det bedrivs ett aktivt arbete med kommunikation av miljöfrågorna. En annan positiv iakttagelse är att många lagt stort fokus på att utforma mål som är relevanta för den egna verksamhetens betydande miljöaspekter. 

Det är flera av de reviderade institutionerna som tar upp Flygappen som ett positivt och uppskattat verktyg. Det är dock många som ännu inte hunnit sätta sig in i hur appen kan användas för uppföljning av miljöprestanda. En återkommande avvikelse har även varit att den årliga genomgången, tidigare kallad ledningens genomgång, inte genomförts under 2023. Med bakgrund av detta samt att det under nästa år ska användas en ny rutin, anser revisorerna att det behövs ytterligare information kring rutinen och kravet på årlig genomgång. Vid flertalet revisioner har det även framkommit att det finns stora utmaningar med att minska utsläpp från tjänsteresor och samtidigt arbeta med internationalisering. I rapporten lyfter revisorerna därför att det kan finnas behov av tydligare krav eller riktlinjer för hela universitetet, alternativt centralt framtagna förslag för hur varje institution kan minska sina utsläpp.

Läs hela rapporten