Nathaniel Morris miljöcontroller vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson.


Enligt universitetets klimatverktyg utgör utsläppen från flygresor under ett normalt år 27 procent av universitetets utsläpp. Det gör tjänsteresor till den enskilt största utsläppskategorin. I jämförelse med 2019 har utsläppen från tjänsteresor alltså minskat väsentligt.

– På grund av lättnaden av restriktioner var flygresorna fler 2022 än under pandemiåren 2020 och 2021, men är fortfarande en bra bit – 44 procent – under 2019 års nivåer, säger universitetets miljöcontroller Nathaniel Morris. 

"I linje med målet”

Många andra lärosäten har också minskat sina utsläpp från flygresor. Bland Sveriges fyra största lärosäten – Stockholms, Göteborgs, Uppsala och Lunds universitet – ligger Stockholms universitet bäst till. Det är Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbar utveckling, stolt över:

– Det här är ett glädjande resultat! Universitetet har åtagit sig att minska sina utsläpp från tjänsteresor med 25 procent jämfört med 2019 fram till 2025. I och med denna minskning är vi uppenbarligen i linje med målet. Troligen har universitetets Klimatfärdplan, övergången till digitala mötesformer och universitetets nya, skarpa, policy för möten och resor bidragit till det här, säger Magnus Breitholtz.

Han påpekar dock att det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser:

– Det är först när 2023 är slut som vi kan veta med säkerhet om vi har en beständig beteendeförändring i vårt resande med flyg. Vi kommer noga följa utvecklingen under 2023.

Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbar utveckling. Foto: Rickard Kilström.

Nytt verktyg åskådliggör aktuella utsläppsdata

För att kunna följa upp målet att minska utsläppen från flygresor behöver institutionerna ha tillgång till lättillgänglig och tillförlitlig rese- och utsläppsdata. Nathaniel Morris arbetar för närvarande med att förverkliga det i universitetets nya beslutsstödsverktyg Qlik Sense:

– Inom ett par månader kommer universitetets flygdata finnas i beslutsstödsverktyget Qlik Sense. Där kommer varje institution lätt kunna se uppgifter kopplade till flygresor: utsläpp, antal resor och andra parametrar som rör resmönster. Den underliggande flygdatan kommer uppdateras varje månad, vilket kommer göra kontinuerlig uppföljning möjlig på både institutioners och övergripande nivå, säger Nathaniel Morris.

Koldioxidutsläpp från flyg under perioden 2015–2022. Datat är hämtat från beslutsstödsverktyg Qlik Sense.