Tio hedersdoktorer

Under ceremonin promoverades årets tio hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets verksamhet inom forskning och utbildning. Däribland finns Eleanor Sharpston som är generaladvokat vid EU-domstolen och den franske filosofen Francois Recanati. Förutom Recanati promoverades Elaine Aston och Patricia K. Kuhl inom humaniora. På det samhällsvetenskapliga området promoverades Sandra Wallman och Marie-Laure Djelic och på det naturvetenskapliga området Maria João Ramos, Lynne B. McCusker, Walter Neupert och Thomas Rossby. Läs mer om hedersdoktorerna här.

Nya doktorer och jubeldoktorer

140 av de 230 forskare som disputerade läsåret 2013/14 promoverades i Blå Hallen under kvällen. Av de 14 jubeldoktorer som disputerade för femtio år sedan var sex närvarande, och bland dem var professor em. Ragnhild Söderbergh, mor till Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Nya professorer

26 nya professorer installerades och erhöll diplom ur rektors hand. En av dem, Martin Högbom, höll den traditionsenliga installationsföreläsningen i sitt forskningsämne strukturbiokemi. Föreläsningen hade titeln "Atomstrukturernas storhet". Föreläsningen kan läsas här.

Pedagogiska priser

Vid ceremonin var tre av de fyra mottagare av det pedagogiska priset Årets lärare närvarande. De fyra pristagarna, en från varje fakultet, är Mårten Edenroth, Juridiska institutionen, Maria Wingstedt vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, Suzanne Kriström Alonzo vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen och Clas Hättestrand, Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi. De får priset deras erkända intresse och engagemang för utveckling av undervisningen och erkända undervisningsskicklighet. Läs mer om pristagarna här.

Universitetets guldmedalj

Universitetets guldmedalj delades detta år ut till f.d. justitierådet Sten Heckscher för hans intresse för och engagemang i universitetets verksamhet, bland annat som ordförande i universitetets styrelse under många år. Tidigare guldmedaljörer finns på denna sida.

Underhållning

Ceremonin varvades med musik av Musikhögskolans brassensemble och sång av Rebecca Fjällsby och Sigrid Vetleseter Bøe från Operahögskolan samt Stockholms studentsångare.

670 personer fortsatte till banketten i Gyllene Salen och kvällen avslutades med dans i Blå Hallen till OnQue Big Band

Film och foto

Bilder som togs av Eva Dalin Foto under kvällen kan ses och beställas från fotografernas hemsida. Se fotografierna här.

Ceremonin filmades av Medieproduktion vid IT-avdelningen och direktsändes på internet. Se filmen på su.se/play.  För frågor kring filmen kontakta roland.fredriksson@su.se.

Installationsskrift

Till den akademiska högtiden publicerades en skrift med presentationer av hedersdoktorer och nya professorer, jubeldoktorer och nya doktorer samt pedagogiska pristagare och medaljör. Ladda ner skriften som pdf genom att följa länken nedan.