Besökare från Hermods Gymnasium på Öppet hus Foto: Karin Persson
Luis Torrez, Bilal Yari och Fredrik Lundqvist

Luis Torrez, Fredrik Lundqvist och Bilal Yari från Hermods Gymnasium var några av de många besökare som tog tillfället i akt att träffa studenter, lärare och annan personal på Stockholms universitet den 14 mars.
- Vi kanske inte kommer att söka direkt efter gymnasiet, men det är bra att skaffa sig information och att kunna ändra sig senare om man vill, menade de tre killarna.

Många var nyfikna på utlandsstudier

Öppet hus bjöd på en stor mässa med utställare från universitetets olika ämnen och serviceenheter. Anne-Cathrine Laurell, studieadministratör på Romanska och klassiska institutionen, stod redo att inspirera gymnasieelever och andra att börja läsa italienska. Hon flaggade för att språkstudier kan leda till att man får göra en del av sina studier utomlands.
- Studenter som läser italienska kan tillbringa en termin i Rom, de som läser spanska en termin i Barcelona och de som läser franska en termin i Nice, berättade hon.

Studentambassadörer på Öppet hus Foto: Karin Persson
Studentambassadörerna Rabia Uruc, Lisa Österman och Shamina Kazi

Studenter hjälpte till att svara på frågor

Socialantropologistudenten Shamina Kazi bekräftade att utlandsstudier är något som många gymnasieelever är nyfikna på. Själv har hon pluggat i Kenya och Argentina och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Tillsammans med bland andra Rabia Uruc och Lisa Österman jobbade hon som studentambassadör på Öppet hus, vilket innebar att agera värd, svara på frågor och inspirera blivande studenter.

Gustav Johansson Foto: Karin Persson
Gustav Johansson

En del besökare, såsom Gustav Johansson, hade redan erfarenhet av studier.
- Jag har läst i fem år och har en kandidatexamen i franska, berättade Gustav. Jag jobbar som franskalärare och känner att jag vill komplettera mina ämneskunskaper med pedagogik, så jag är här för att skaffa information om KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning.

Isa Blumi föreläser på Öppet hus Foto: Karin Persson
Isa Blumi

Inspirerande prova på-föreläsningar

Under dagen hölls en mängd prova på-föreläsningar i olika ämnen. Till exempel kunde besökarna få ett smakprov på hur det är att plugga historia med hjälp av Olof Bortz’ föreläsning ”Raul Hilberg och förintelsens historia”.
Majoriteten av föreläsningarna hölls på svenska, men ett undantag var ”Why study the Middle East? What’s in it for me?” där Isa Blumi från Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier på engelska lyfte fram olika aspekter av sitt ämnesområde. Han menade att det inte fullt ut går att förstå till exempel Sveriges historia om man inte också lär sig om de politiska, historiska och kulturella kopplingarna till Mellanöstern.
- Att studera Mellanöstern är att studera världen, sa han.

Information om stödfunktioner och studentliv

Det hölls även föreläsningar om hur det är att plugga vid universitetet, vad det finns för stöd för personer med funktionsnedsättning, möjligheter till studentliv och mycket annat.
Moa Gåsste från Drottning Blankas Gymnasieskola trodde att universitetsstudierna kommer att skilja sig en hel del från studierna på gymnasiet.
- Det kommer nog att bli mycket mer självständigt arbete här.
Liksom sina klasskompisar Oliver Edstrand och Sven Danielsen var hon främst intresserad av samhällsvetenskapliga ämnen som juridik och beteendevetenskaper. Av sina lärare hade de fått lov att strunta i dagens lektioner och istället hämta information och inspiration på Öppet hus.

Text och bild: Karin Persson