Besökare anländer till Öppet hus Foto: Niklas Björling
Besökarna strömmade till Öppet hus. Foto: Niklas Björling

För Bianca Voinea, Patrycja Gruca och Isabella Rodriguez från Drottning Blankas Gymnasieskola var det första gången på SU.
”Stort!” och ”Mycket folk!” var deras spontana intryck. De var alla inställda på att börja plugga direkt efter gymnasiet och då allra helst socionomprogrammet.

Spännande prova på-föreläsningar

Utöver mässan i Södra huset och Geovetenskapens hus bjöd Öppet hus på en mängd prova på-föreläsningar. Bland annat kunde man lyssna på ”Så ett frö! Om människors och växters samspel i en varmare värld” med socialantropologen Beppe Karlsson. Ett högaktuellt ämne som fångade publikens intresse och visade hur forskning kan knyta an till viktiga samhällsfrågor.

Claudia Turan, Shahin Eidinejad och Mesir Taki på Öppet hus Foto: Karin Persson
Claudia Turan, Shahin Eidinejad och Mesir Taki berättade om studier. Foto: Karin Persson

Studentambassadörer berättade om studier

Under informationspasset ”Att plugga vid Stockholms universitet – studenter berättar” fick nyfikna gymnasieelever och övriga intresserade chansen att lyssna på och ställa frågor till fem studentambassadörer. Ett samlat budskap till publiken var att de inte skulle vara rädda för högskolestudier.
– Jag hade själv ganska låga betyg från gymnasiet men jag gjorde högskoleprovet och kom in på det sättet, berättade Mesir Taki. Nu är jag inne på mitt fjärde år här så det går absolut att lyckas på universitetet, även om ens tid på gymnasiet inte var den bästa.

Ta chansen att plugga utomlands

Mesir passade även på att tipsa åhörarna om möjligheten att plugga utomlands. Själv hade han varit på utbyte i Brasilien, något av det bästa han gjort. Till hösten stundade ett forskningsprojekt i Etopien.
Studentambassadörerna informerade också om all service och stöd som erbjuds vid Stockholms universitet; Studie- och språkverkstaden, stöd till studenter med funktionsnedsättning, studie- och karriärvägledning och mycket annat.

Åhörare på Öppet hus. Foto: Niklas Björling
Åhörare på föreläsning på Öppet hus. Foto: Niklas Björling

Drömutbildning och studentliv

Claudia Turan berättade att det kan ta ett tag innan man hittar rätt bland alla ämnen. Efter att ha börjat läsa till logoped, hoppat av och testat några andra kurser, fann hon till slut sin passion i ämnet juridik.
– Jag skulle vilja säga att jag faktiskt går min drömutbildning nu.
Max Falck slog ett slag för studentlivet vid SU.
– Jag vet att SU har rykte om sig att inte ha något studentliv men det stämmer inte, sa han. Skillnaden mot Lund och Uppsala, där alla är med i olika studentnationer, är att här måste du söka upp studentlivet själv. Gör du det kommer du att ha jättekul.

Text: Karin Persson