Följ föreläsningen på Facebook

Giselle på Kungliga Operan 2019
Giselle 2019 Foto: Kungliga Operan

När dimstråken sveper över våtmarkerna är det lätt att föreställa sig hur berättelser om dansande älvor kan ha uppstått. Men bilden av älvan är i ständig förändring. Till exempel skiljer sig Nationalromantikens tolkningar av folklorens vackra dansande älvor mycket från det sena bondesamhällets folktro om älvor som fula och sjukdomsframkallande väsen. Alver och diser från vikingatidens föreställningsvärld omtolkades av Tolkien och lever tillsammans med älvor och vilier inom barnlitteraturen, i spelvärlden och inom live-kulturen.

Om Tora Wall

Tora Wall och är folklorist och författare. Hon är tjänstledig från Nordiska museet för att doktorera i folkloristik vid Åbo akademi med avhandlingen "Folklore och turism: om bruk av väsen i turistattraktioner", där hon bland annat undersöker hur olika väsen både skapas och brukas i svenska turistattraktioner.

Om Giselle

Bondflickan Giselle förälskar sig i Albrecht. Men Albrecht är inte den bonde han utgett sig för att vara, han är greve och redan förlovad med adliga Bathilde. Giselle dör av brustet hjärta och förvandlas till en vilie – ett öde som drabbar flickor som blivit bedragna före bröllopet. Om natten samlas vilierna med sin drottning vid en skogssjö där de dansar tillsammans. Den ångerfyllde Albrecht kommer för att sörja sin älskade och dras in i viliernas förtrollande dans. Men en sista dans med Giselle har ett högt pris.

Öppna föreläsningar i Guldfoajén

Serien i Guldfoajén är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Stockholms universitet. Tillsammans erbjuder vi öppna föreläsningar kopplade till några av Operans mest intressanta föreställningar.

Föreläsningarna är alltid gratis och öppna för alla. För säker sittplats, kom i god tid!