Mia Åkestam

Hur tolkar vi bilder, och vilken betydelse har de? Hur har bilder använts i olika religiösa, politiska och privata sammanhang för att föra fram både religiösa och politiska budskap? Fokus för föreläsningen är bilder av jungfru Maria bebådelse, ett motiv som inspirerat koreografen Angelin Preljocaj till baletten Annonciation (Bebådelse). Hur har bebådelsebilden gestaltats och förståtts historiskt? Vilka betydelser blev motivet bärare av? Föreläsningen ges i samband med uppsättningen Trinity på Kungliga Operan.

Mia Åkestam är konsthistoriker och arbetar på Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet, där hon undervisar, forskar och är studierektor för forskarutbildningen. Hennes avhandling Bebådelsebilder – om bildbruk under medeltiden, undersöker hur bildkommunikation använts för att föra fram idéer och budskap.

Serien i Guldfoajén är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Stockholms universitet. Tillsammans erbjuder vi öppna föreläsningar kopplade till några av Operans mest intressanta föreställningar.

Föreläsningarna är alltid gratis och öppna för alla. För säker sittplats, kom i god tid!

Läs mer om Mia Åkestams forskning

Läs mer om Kungliga Operans uppsättning av Trinity