Marie Curie Foto: Wikimania
Marie Curie Foto: Wikipedia

Marie Curie blev den första kvinnliga nobelpristagaren med sitt fysikpris 1903 och tilldelades åtta år senare även kemipriset, en bedrift hon än idag är ensam om.

Medverkande:

Eva Hemmungs Wirtén, professor i medierad kultur vid Linköpings universitet och författare till den prisbelönta boken ”Making Marie Curie” (2015).

Karl Grandin, professor i vetenskapshistoria och föreståndare för Centrum för vetenskapshistoria, Kungliga Vetenskapsakademien.

Samtalet leds av Magnus Bremmer grundare av Bildningspodden och forskningsredaktör inom humanvetenskap vid Stockhoms Universitet.

Om Nobel Calling

Bildningspodden live om Marie Curie är en del av programmet för Nobel Calling, en serie öppna evenemang med vetenskapsanknytning, kopplade till den vecka i oktober när årets Nobelpris tillkännages.

Om Bildningspodden

Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna.

"Anekdot förklarar" är liksom Bildningspodden en del av det digitala bildningsmagasinet Anekdot.

Anekdot

Bildningspodden är en del av ANEKDOT, det digitala bildningsmagasinet där Sveriges bästa forskare berättar, förklarar och fördjupar. Bildningsmagasinet Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet.

Premiär för nytt samarbete

Bildningspodden live på Kulturhuset Stadsteatern är starten för ett nytt samarbete kring öppna föreläsningar mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms universitet. Från och med hösten 2019 arrangerar vi 4-5 öppna föreläsningar per termin på aktuella teman. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.