Bild från Candide på Kungliga Operan 2019 Foto: Klara G/Kungliga Operan
Candide på Kungliga Operan 2019 Fotomontage: Klara G/Kungliga Operan

Optimism då och nu

Voltaire ställer frågan på sin spets i sin berömda bok om Candide. Vilken plats hade boken i Upplysningens tidsanda? Filosofen Henrik Lagerlunds föreläsning placerar berättelsen i en historisk och filosofisk kontext, men ställer också frågor om Candides optimism och huruvida den är ännu mindre trovärdig idag än på Voltaires tid.

Om föreläsaren

Henrik Lagerlund, professor i teoretisk filosofi, arbetar främst med filosofins historia med fokus på medeltida och renässansfilosofi. Han har också skrivit om Aristoteles och Leibniz och skriver just nu på en bok om skepticismens historia.

Satir över dubbelmoral

Hur lever man som man lär i en värld som håller på att drunkna i dubbelmoral? Och vad betyder de stora idéerna när både hjärtat och jorden står i brand? Upplysningsmannen Voltaire ville med sin giftiga satir Candide från 1759 få läsaren att genomskåda det dåtida samhällets dubbelmoral. År 1956 hade Leonard Bernsteins version av boken urpremiär. Med operettens distans och vassa humor skärskådar Bernstein den västerländska människans bestialiska historia av krig, slavhandel och kolonialism.

Öppna föreläsningar i Guldfoajén

Serien i Guldfoajén är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Stockholms universitet. Tillsammans erbjuder vi öppna föreläsningar kopplade till några av Operans mest intressanta föreställningar.

Föreläsningarna är alltid gratis och öppna för alla. För säker sittplats, kom i god tid!