Foto: Jan Quarfordt
Foto: Jan Quarfordt

”Trots att den elektroniska dansmusikscenen varit synnerligen betydelsefull för svenskt kulturliv och musikexport – från 1970-talets Abba till 2010-talets Avicii och Swedish House Mafia – vet vi väldigt lite om dess lokala historia. Hittills är svensk forskning om disko, house/techno och rejv i princip obefintlig”, säger Anna Gavanas.

Skriver historia

Med den arkivhistoriska boken "Från diskofeber till rejvhysteri" (februari 2020) gräver Gavanas inte bara fram de starka motreaktioner som mötte disko och rejv. Hon återger även vad som faktiskt utspelade sig bland deltagare – bortom rubrikerna. Generationers röster från förflutna dansgolv blir till en berättelse om Stockholm och om Sverige.

”Boken är ett försök att få klarhet i den feber och den hysteri som kommit oss alla så nära, som inlemmats i våra sinnen, minnen och kroppar och på avgörande sätt präglat våra samhällen och uppväxter”, säger Anna Gavanas.

Om Gavanas

Anna Gavanas är socialantropolog och författare som skrivit böcker och artiklar med fokus på elektronisk dansmusikscen och DJ-kultur. Hon har även publicerat böcker och artiklar med fokus på arbetsliv, migration, familj och äldreomsorg. Gavanas är doktor i Socialantropologi (sedan 2001) och docent i Genusvetenskap (sedan 2009).

Inom kulturområdet är Gavanas verksam sedan slutet av 1990-talet: som DJ, arrangör och musikproducent, under bland annat namnet Gavana samt med skivbolaget Meerkat Recordings.

Bibliografi

  • ”Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien” 2020 (Stockholmia förlag)  
  • ”Pensionärsplaneten: spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld” 2016 (Makadam Förlag) — om svenska pensionärers liv i Spanien utifrån ett socialantropologiskt forskningsprojekt.
  • ”DJ-liv: historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm,” (2016) skriven tillsammans med Anna Öström (Gidlunds Förlag).
  • "DJ Culture in the Mix" (2013)
  • "Rundgång" (2009)
  • "Rena Hem på Smutsiga Villkor?" (2013)
  • "Fatherhood Politics in the United States" (2004)

Vetenskap för vetgiriga

Samtalet ingår i serien ”Vetenskap för vetgiriga”, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, i samarbete mellan Stockholms universitet och Stockholms stadsbibliotek.