Forskardagarna 2017 Foto: Niklas Björling

När: 2-3 oktober 9.00-15.00
Var: Förmiddagsprogram i Aula Magna. Eftermiddagsprogram på utvalda institutioner och centra runtom på campus Frescati.

Vi bjuder i år på ett nytt format, där etablerade forskare från olika dicipliner möts på samma scen för att prata om och analysera ett aktuellt och brännande ämne. OBS! Vi återkommer inom kort med mer information om varje föreläsning.

Förmiddagsprogram i Aula Magna:

2 oktober 3 oktober
9.00-9.15 Start: Namn kommer inom kort Start: Milad Mohammadi
9.15-10.00 Hat och hot på nätet och yttrandefrihetens gränser på sociala medier. Mårten Schultz, professor i juridik och Kim Ringmar Sylwander, doktorand vid Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap. Våra mänskliga rättigheter fyller 70 år. Hur står sig deklarationen i dag? Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt. Rebecca Adami, lektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik. Läs mer
10.15-11.00

Jordens klimatutmaningar: Vatten

Hur mår jordens blodomlopp? Om våra vattenresurser i en tid av stora förändringar. Johan Kuylenstierna, adjungerad professor i naurgeografi m.fl.

Jordens klimatutmaningar: Ansvaret

Vem är det egentligen som har ansvaret för klimatet? Anna Roosvall, professor i medievetenskap och Victor Galaz, vid Stockholm Resilience Centre.

11.15-12.00

Vad betyder demokrati i dag? Är demokratin i kris? På vilket sätt? Tommy Möller, professor i statsvetenskap och Adrienne Sörbom, docent i sociologi.

Om universums minsta beståndsdelar och mörk materia. Vad vet vi egentligen att vi vet? Sara Strandberg, docent i partikelfysik och Richard Dawid, professor i vetenskapsfilosofi. Samtalet hålls på engelska.
12.00-12.30 Paus Paus

Från 12.30 finns möjlighet till bokning av besök för klasser på utvalda institutioner och centra på Stockholms universitet. Vi återkommer inom kort med en lista på bokningsbara aktiviteter. OBS! Information om att studera vid Stockholms universitet ingår i år i det bokningsbara programmet.

Eftermiddagsprogram på campus Frescati:

13.00-14.00 Besök 1 Besök 1
14.30-15.30 Besök 2 Besök 2

Gratis och öppet för alla

Forskardagarna är gratis och öppet för alla, men riktar sig framför allt till dig som gymnasieelev eller lärare på gymnasienivå. Alla föreläsningar samtal och aktiviteter är populärvetenskapligt inriktade och handlar förutom om aktuell forskning också om varför forskning är viktigt och om vad Stockholms universitet kan erbjuda blivande studenter.

Har du frågor? Kontakta oss på forskardagarna@su.se