Erik Wedendal skulle läsa ryska Foto: Karin Persson
Erik Wedendal skulle läsa ryska.

Positivt med högt tempo

- Jag är här för att känna på atmosfären, sa Erik Wedendal som skulle börja plugga ryska. Jag hoppas träffa roliga människor vid SU och så vill jag komma in i bra rutiner. För mig är det positivt om studietempot blir hektiskt. Jag vill verkligen lära mig ryska.
Som en morot hade han bokat in en resa till Ryssland i sommar.
- Jag kan redan engelska och tyska och tycker det vore bra med ryska också, så att jag behärskar språken i våra stora grannländer. I framtiden skulle jag kunna tänka mig att jobba med samhällsutveckling eller politik.

Önskan om att lära känna nya människor

Juliette Consani och Miriam Adhanom hade gjort sällskap till Välkomstdagen efter att ha lärt känna varandra vid uppropet till Personalvetarprogrammet dagen innan.

Kårsdraget och Kårsetten underhöll i Aula Magna Foto: Karin Persson
Kårsdraget och Kårsetten underhöll i Aula Magna.

- Jag valde det programmet för att kurserna som ingår verkar så intressanta, förklarade Juliette. Som personalvetare kan du sedan jobba med väldigt många olika saker.
Miriam höll med och såg fram emot att få fördjupa sig i studierna och att lära känna nya människor. De båda tjejerna hade bänkat sig i auditoriet i Aula Magna där student- och showorkestern Kårsdraget och Kårsetten värmde upp publiken inför seminarieprogrammet.

"Var stolta över er själva"

Välkomstdagen syftade till att ge nyantagna studenter information och inspiration inför deras liv som studenter vid Stockholms universitet. Podiet i aulan gästades bland annat av representanter för IT-avdelningen, Biblioteket, Studie- och språkverkstaden och Stockholms universitets studentkår. Moderatorer var studentambassadörerna Ellen König Winqvist och Christian Masarov.
- Jag tycker ni ska vara stolta över er själva, sa Christian. Ni har sökt och kommit in på era utbildningar i konkurrens med väldigt många andra. Stockholms universitet är ett av Europas ledande universitet. Hoppas att ni får med er mycket nyttigt härifrån idag och att ni hittar någon sköning att hänga med.

Alumnen Erik Huss talar på Välkomstdagen Foto: Karin Persson
Alumnen Erik Huss fångade publikens intresse.

Halsbrytande berättelse fängslade publiken

Seminarieprogrammet avrundades med ett inspirerande tal av den tidigare studenten, alumnen Erik Huss. Publiken lyssnade med andan i halsen när den framgångsrike geografen, glaciologen och journalisten berättade om olika halsbrytande äventyr under sina många år i fält i bland annat Norra Lappland och Antarktis.
- Man ska ha tur ibland, konstaterade han när han undkommit döden ännu en gång, då en gigantisk snöspricka rämnat på en glaciär och väldigt nära dragit med sig honom och hans kamrater ned i avgrunden.

Viktigt med miljötänk

Efter ett avbrott från forskningsarbetet inom glaciologi och miljöfrågor, då Erik Huss var verksam i näringslivet och reklambranschen i några år, kom han till insikt om att det var för lite miljötänk i svenskt näringsliv. Han startade därför företaget Husstainability som hjälper företag och organisationer att ställa om till en mer ansvarsfull verksamhet som minimerar skadan för planeten och samtidigt maximerar affärsnyttan.
- Nu för tiden är det faktiskt så att toppstudenter hotar att välja bort klimatslarviga företag, menade han.
Han uppmanade studenterna att ta tillvara på sin studietid och att vara nyfikna, våga ifrågasätta och gärna bidra till en bättre planet. Men också att ta en paus och göra ingenting ibland.

Sociala aktiviteter

Att ta det lugnt och chilla fanns det möjlighet till efter seminarieprogrammet då det bjöds på fika i kaféet i Allhuset. Många nykomlingar tog chansen att slå sig ned och börja prata med nyfunna vänner. För att hjälpa till på traven med sociala kontakter och nätverkande anordnade studentkåren speed-friending i Rotundan.
Det fanns även en mässa där studenterna kunde träffa universitetets enheter, kårföreningar och externa utställare.
Senare på kvällen fortsatte de sociala aktiviteterna på de olika studentpubarna på campus. Måhända var det en eller annan nybliven student som såg till att lägga Andrej Lunusjkins* ord på minnet: ”Det finns omtentor men inga omfester.”

*Andrej Lunusjkin är ansvarig för evenemang och medlemsaktiviteter på Stockholms universitets studentkår.

Text och bild: Karin Persson