Stockholms universitets studievägledare och studentambassadörer finns varje år på plats för att svara på besökarnas frågor om universitetets utbud.

Här får du träffa några gymnasieelever och ta del av deras tankar och funderingar när de vandrar runt på mässan.

Tarek Abu Shanab och Donig Donebian får en klurig gåta av studievägledaren Camilla Alm.

Klurigt quiz

Tarek Abu Shanab och Donig Donebian från De Geergymnasiet i Norrköping står och kämpar med ett klurigt quiz vid Stockholms universitets monter. En vattenflaska med Stockholms universitets logga står på spel. Tarek Abu Shanab vill utbilda sig till mäklare eftersom det finns goda möjligheter att tjäna pengar samtidigt som man får träffa människor. Men han tycker att mäklarutbildningen i Gävle känns för långt bort från hemstaden.

Inte bestämt sig ännu

– Visserligen är det lätt att få bostad i Gävle, men det blir långt bort från familj och vänner.
Donig Donebian har inte heller bestämt sig för vad han ska söka, kanske blir det någon IT-utbildning eller programmering. Han har hört sig för på mässan och eftersom han går Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet måste han antagligen läsa en mer avancerad mattekurs på Komvux för att bli behörig till de utbildningar han är intresserad av.

Både roligt och överväldigande

Tarek Abu Shanab tycker det är roligt men samtidigt överväldigande med det stora utbudet på mässan. Det finns så mycket att välja på.
– Jag var förvirrad redan innan jag kom hit och nu känner jag mig ännu mer förvirrad, säger han innan han och kompisen Donig Donebian fortsätter till nästa monter med varsin nyvunnen vattenflaska i handen.

Hur fungerar kroppen och läkemedel i den?

Mahnaz Amini går Naturvetenskapsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Stockholm. Favoritämnet är biologi.
– Jag har alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar och hur läkemedel fungerar i kroppen.
Här på mässan letar hon efter utbildningar som kombinerar biologi och kemi eftersom hon har förstått att det kan vara bra att kunna kemi också för den framtida yrkeskarriären. Jobb som hon har funderat på är bland annat något inom bioteknologi och apotekare. Hon söker i första hand utbildningar vid lärosäten i Stockholm eftersom hon inte vill flytta för långt från nära och kära.

Vad kan man göra efter en viss utbildning?

Camilla Alm är studievägledare på Fysikum. En vanlig fråga hon får av besökarna är vad man kan göra efter utbildningen.
– Fysik är väldigt brett. Man tillägnar sig en analytisk förmåga som eftersöks på många olika arbetsplatser. En del av våra gamla studenter har hamnat inom branscher som kanske verkar lite otippade för en fysiker, som till exempel bankbranschen.
Själv tyckte hon att fysikstudierna var svåra och att tempot var högt, men samtidigt var det förstås intressant.
– Jag har alltid varit en sån som undrat över varför universum och världen ser ut som de gör, säger Camilla Alm.

Studenter på Saco-mässan Foto: Staffan Westerlund
Karla Ekdahl Filipsson och Anna Lundén vill båda läsa psykologi och får hjälp av studentambassadör Johanna Andersson som kan berätta mer om utbildningsutbudet på Stockholms universitet.

Bra att kunna jämföra universitet och utbildningar

Anna Lundén och Karla Ekdahl Filipsson går på Estetiska programmet, inriktning musik, på Viktor Rydberg gymnasium i Stockholm. Båda letar efter högskoleutbildningar inom psykologi. Anna Lundén har kollat vilka lärosäten som ger Psykologprogrammet, men hon har också hört sig för vad det finns för olika beteendevetenskapliga utbildningar.
– Det är bra att kunna jämföra de olika universiteten och vilka skillnader som finns mellan utbildningarna, till exempel hur stor del av tiden som utgörs av lärarledda lektioner och hur stor del som är egenstudier. Sen är jag också intresserad av hur studentlivet är.

Intresse för utlandsstudier

Anna Lundén är sugen på att plugga utomlands ett tag.
– Det kan vara skönt att komma bort från Sverige och upptäcka något nytt, få nya erfarenheter och liksom hitta sig själv. Dessutom är mycket av kurslitteraturen i Sverige på engelska och då kan det ju vara bra att bättra på sin engelska i något engelsktalande land.
Båda två vill läsa psykologi för att kunna hjälpa människor att må bättre. Karla Ekdahl Filipsson tillägger att hon gärna skulle vilja få utlopp för sin kreativa sida också.
– Det skulle vara kul om det gick att kombinera musiken och psykologin på något vis.

Text och bild: Staffan Westerlund