Juridikstudenten David Svannäs Foto: Karin Warvlin

- Jag tänker satsa på att lära mig så mycket som möjligt, sa 19-årige David Svannäs som såg fram emot att börja på Juristprogrammet.
- Jag har velat plugga juridik sedan jag var 13. Då var det mest åklagare som lockade men nu är jag mer intresserad av att bli skattejurist.
Stockholms universitet var ett självklart val för honom.
- Jag har lägenhet och allt här och ville hellre plugga i Stockholm än i Lund eller Uppsala.
Sara Frendin, 24, såg också fram emot att lära sig mycket och att ha kul som student på Kulturvetarprogrammet.
- Jag är intresserad av kultur i största allmänhet och av musik och litteratur i synnerhet.

Både nervöst och roligt

Esmatt Morra, 19, var förväntansfull inför sina stundande studier i franska.
- Jag har alltid haft ett intresse för språk och tycker väldigt mycket om franska. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som tolk eller översättare i framtiden.
Som en förberedelse hade Esmatt varit och besökt campus några dagar tidigare för att orientera sig lite och se var de olika institutionerna ligger.
- Det är förstås lite nervöst i början, men jag hoppas att jag kommer att träffa många nya kompisar här. Jag kommer säkert att engagera mig i studentlivet också.

"En studietid i världsklass"

Från podiet i Aula Magna utlovade Tobias Ahlström från Stockholms universitets studentkår ”en studietid i världsklass” med många möjligheter till ett rikt socialt liv bredvid studierna och passade, liksom prorektor Clas Hättestrand, på att gratulera nykomlingarna till deras val av lärosäte.
Kristina Schött från Studie- och språkverkstaden gav tips på hur man kan planera sina studier på ett smart sätt och se till att få tid över till sömn, mat, motion och fritidsintressen.

Alumnen Jenny Jägerfeld inspirerade de nya studenterna. Foto: Therese Jonsson

Viktigt att våga ifrågasätta

Den tidigare studenten, alumnen Jenny Jägerfeld, som numera är psykolog och författare, ställde frågan om vilken uppgift universitetet egentligen har och lyfte fram vikten av att människor lär sig tänka själva, tänka fritt och vågar ifrågasätta.
- Vi har en amerikansk president som säger att solen skiner när regnet öser ner. Det är därför det är så viktigt att ni är här, menade hon.

Att förstå utan att döma

Publiken fängslades av hennes brokiga livsberättelse där journalistdrömmar och en rad lyckade och mindre lyckade jobb, resor och projekt så småningom ledde fram till att hon började läsa Psykologprogrammet.
- Det blev mycket bättre än vad jag hade trott. Jag hade hittat rätt och allt vi läste om var intressant.
Under studierna blev Jenny sjuk i en allvarlig reumatisk sjukdom som innebar att hon fick svårt att gå.
- Då passade det ju extra bra att bli psykolog. Kan ni tänka er något jobb där man sitter mer?
Hennes andra yrke, det som författare, resulterade i att hon belönades med Astrid Lindgren-priset hösten 2017.
- Båda mina yrken handlar mycket om att förstå varför människor är som de är, och att förstå dem utan att döma.

Smakprov på studentliv

Efter Välkomstdagens slut i Aula Magna hade nykomlingarna möjlighet att följa med på en campuspubrunda som anordnades av studentkåren. En chans att få ett smakprov på det aktiva och levande campus som beskrivits tidigare under dagen.

Text: Karin Persson
Foto: Karin Warvlin och Therese Jonsson