Lammungarnas fest, Unga Klara 2015. Skådespelare Victor Criado och Ardalan Esmaili Foto: Sara P Borg
Lammungarnas fest, Unga Klara 2015. Skådespelare Victor Criado och Ardalan Esmaili Foto: Sara P Borgström

Följ evenemanget på Facebook

"Vad är det för värld vi presenterar för våra barn om vi inte pratar om död och sjukdomar? Suzanne Osten iscensätter barndomar som vi vanligtvis inte får se för de passar inte in i den goda barndomen", säger Rebecka Brinch.

Spänner över trettio år

Rebecka Brinch har analyserar fem av Ostens uppsättningar för barn: Paddakvariet  (1988), Delfinen (1992), Irinas nya liv (1996), Flickan, mamman och soporna (1998) samt Lammungarnas fest (2014). Alla fyra föreställningar som satts upp på Unga Klara. Studien sträcker sig över nästan trettio år av Ostens konstnärskap.

Utmanar idén om barn och vuxna

"Ostens teater för unga växer sidledes och utmanar tankar och idéer om barn och vuxna, flickighet och pojkighet, vad som är normalt och onormalt, och i ett större perspektiv även vad som kan betraktas som teater för vuxna respektive teater för barn, säger Rebecca Brinch.

Att växa sidledes

Rebecka Brinch är doktor i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2018 med avhandlingen "Att växa sidledes: Tematik, barnsyn och konstnärlig gestaltning i Suzanne Ostens scenkonst för unga".

Suzanne Osten Foto: Petter Persson
Suzanne Osten Foto: Petter Persson

Suzanne Osten och Unga Klara

Suzanne Osten är en av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teater för barn och unga, med stor uppmärksamhet internationellt. 1975 grundade hon Unga Klara som en del av Stockholms Stadsteater, men sedan 2009 är scenen en ideell förening och ett aktiebolag. Målet är att ge alla barn och vuxna teater av hög kvalitet och driva den konstnärliga utvecklingen av teater med barnperspektiv både nationellt och internationellt. Den 1.a januari 2018 utsågs Unga Klara till nationell scen för barn och unga.

Vetenskap för vetgiriga

Samtalet ingår i serien ”Vetenskap för vetgiriga”, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, i samarbete mellan Stockholms universitet och Stockholms stadsbibliotek.