"Är det inte fantastiskt att Chimamanda Ngozi Adichies bok Alla borde vara feminister delas ut gratis till alla svenska gymnasielever? Tänk att unga svenskar läser om feminism utifrån en Nigeriansk kvinnlig författares perspektiv!", säger Paula Uimonen.

Feminism och kosmopolitism

En föreläsning om Paula Uimonens forskningsprojekt om kvinnliga författare i Nigeria och Tanzania, med tonvikt på feminism och kosmopolitism. Projektet är en del av ett stort forskningsprogram om världslitteratur där 26 forskare från olika discipliner undersöker transnationella utbyten och interaktioner. Programmet pågår i 6 år (2016-2021), med stöd av Riksbankens Jubileumsfond, World Literatures.

Adichie och Nwapa

"Jag kommer bland annat att prata med utgångspunkt i de två nigerianska författarna Chimamanda Ngozi Adichie och Flora Nwapa (1966). Flora Nwapas roman Efuru var den första internationellt publicerade romanen av en kvinnlig afrikansk författare. Dessvärre är Flora Nwapa inte känd i Sverige och hennes böcker har aldrig översatts till svenska. Men både Flora Nwapa och Chimamanda Ngozi Adichie ger inblickar i afrikanska kvinnliga författares position i världslitteraturen. Välkomna till en föreläsning om kvinnor med kraften att förändra en kontinent och världen vi lever i!"/Paula Uimonen

Om Paula Uimonen

Paula Uimonen är socialantropolog vid Stockholms universitet, specialiserad i digital antropologi, samt antropologi om globalisering, konst och visuell kultur.

Hitta mer information om Paula Uimonen.

Läs mer om Paula Uimonens forskningsprojekt African Women Writers.

Samtalet ingår i serien ”Vetenskap för vetgiriga”, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, i samarbete mellan Stockholms universitet och Stockholms stadsbibliotek.