Foto: Hector Melo/Mostphotos

Årets placering innebär att Stockholms universitet går fram fyra placeringar jämfört med 2018 och befäster sin position på listan med de hundra bästa universiteten i världen.

Mäter forskningskvalitet och antal citerade forskare

Shanghairankningen görs vid Shanghai Jiao Tong University och listas ofta som en av de tre mest prestigefulla universitetsrankningarna i världen tillsammans med QS World University Rankings och Times Higher Education World University Rankings. Shanghairankningen mäter forskningens kvalitet enligt bland annat indikatorer som antal alumner och anställda forskare som har vunnit Nobelpriser, antalet ”mycket citerade” forskare och antal artiklar som publicerats i tidskrifterna Nature och Science.

Toppuniversitet i världen

Topplaceringarna på listan innehas av amerikanska universitet med Harvard på första plats följt av Stanford och brittiska University of Cambridge. Karolinska Institutet rankas främst bland de svenska lärosätena, på plats 38, och Uppsala universitet på plats 62.

Årets lista:  http://www.shanghairanking.com/ARWU2019.html