Vy över Stockholm

Efter Stockholms universitet, sett till antal internationella studenter, kommer Kungliga Tekniska högskolan (3 398) och Karolinska Institutet (838). Därefter kommer Handelshögskolan i Stockholm (559), där antalet internationella studenter nu motsvarar 30 procent av det totala antalet.

— Rapporten visar att Stockholms universitet har flest internationella studenter och vi är glada att se att många utländska studenter söker sig till våra utbildningar, säger Jerker Dahne, avdelningschef för Studentavdelningen vid Stockholms universitet.

Kina ökar mest

Tyskland och Finland har sedan flera år legat i topp bland inresande studenter i Stockholm, men de ökar inte lika snabbt som Kina och har i år placerat sig på en andra respektive tredje plats. Frankrike ligger på en oförändrad fjärde plats med 482 studenter. Som femte nation kommer Indien med 385 studenter, vilket innebär att de ökat med 16 procent jämfört med föregående år.

Från dessa länder kommer flest studenter till Stockholm:
Kina (826, +18 %)
Finland (794, -4 %)
Tyskland (774, + 2 %)
Frankrike (482, 0 %)
Indien (385, +16 %)
Italien (362, +7 %)
Spanien (339, +14 %)
Grekland (275, +2 %)
USA (275, -1 %)
Nederländerna (222, -13 %)

— Totalt sett är det en betydelsefull ökning och det är vi väldigt glada över. Stockholm är en av de fem snabbast växande regionerna i Europa och en ökande mångfald inom akademin kan bara stärka vår konkurrenskraft, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande från Staf.

I rapporten har Staf analyserat den internationella studentmobiliteten i Stockholm under läsåret 2017/2018. Här finns mer information om rapporten.