Foto: Per Larsson
Johan Linds bild av en berguv är ett av 28 foton på utställningen på Nybroplan.


1995 invigdes världens första nationalstadspark i Stockholm. Nationalstadsparken sträcker sig från Ulriksdals slott ner till Fjäderholmarna i Stockholms, Solna och Lidingö kommuner. Mitt i parken ligger Frescati och Stockholms universitet. Parken består till stor del av naturområden och är viktig för den biologiska mångfalden. Enligt Världsnaturfonden WWF, som var en av tillskyndare av parken, förekommer tre fjärdedelar av Upplands alla växter och djur här.

SU-forskare en av fotograferna i utställningen

Fram till och med 13 september pågår en utställning på Nybroplan med 28 naturfotografier från Nationalstadsparken. Utställningen har tagits fram av Kungl. Djurgårdens förvaltning i samarbete med WWF. En av fotograferna som bidragit till utställningen är Johan Lind, docent i zoologi och biträdande föreståndare för Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet samt flitig naturfotograf och fågelskådare. Johan Lind har sex foton med i utställningen.

Hans favoritfoto i utställningen är på en berguv som sitter intill Tessinparken.
– Det är en känslig del av parken, där djur och växter har det svårt eftersom det är så lite grönt just där i midjan mellan Gärdet och Lill-Jansskogen. Jag tycker att berguven på balkongen bland funkishusen med total avsaknad av natur visar på vikten av att natur tillåts nära bebyggelse. Då kan det vilda få plats, till och med något så spektakulärt som världens största uggla, och dessutom bli synligt för oss människor.

Nationalstadsparken naggas i kanten

Foto: Johan Lind
Kattuggla i Frescati hage. Foto: Johan Lind/N

Nationalstadsparken, liksom övrig svensk natur, naggas enligt Johan Lind konstant i kanten.
– De små stegens tyranni gör att vi kan ha svårt att lägga märke till hur värdefulla områden sakta men säkert försvinner. För att värna om naturen, vår egen hälsa, och skydda oss undan översvämningar och klimatförändringar måste vi ha kvar rik natur, säger Johan Lind.

Vad har du för relation till Nationalstadsparken?
– Nationalstadsparken är viktig för mig. Förutom att min arbetsplats ligger i Lilla Frescati, en ljuvlig del av parken, spenderar jag mycket fritid här. Jag har spenderat ändlösa timmar i parken med kamera och har hyfsad koll på parkens natur. Till exempel var ugglorna, duvhökarna och de roligaste småkrypen finns. Dessutom är Nationalstadsparken en självklar plats för familjeutflykter.

Skolprojekt om fåglar

Tillsammans med Naturens Hus är Johan Lind inblandad i ett nytt projekt med guidningar om ringmärkning, fågelflyttning och klimatförändringar för skolbarn.
– Projektet ger Stockholms skolbarn en möjlighet att få uppleva vilda fåglar på nära håll och höra om det senaste inom flyttfågelforskningen. Det här sker vid Naturens Hus som ligger granne med Bergianska trädgården, mitt i parken.

Läs mer om projektet Fågelsatsning ska öka skolbarns naturkänsla.

Mer om fotoutställningen

Gratis guidning av fotoutställningen ges på måndagar för allmänheten klockan 15-19 den 17/8, 24/8, 31/8 och 7/9 av projektledaren Henrik Waldenström ifrån WWF.
Läs mer om utställningen och Nationalstadsparken på WWF:s webbplats.