OH-papper
Insamlade OH-blad i SU-butiken i väntan på transport för att användas i skyddsvisir.

Tidigare har Naturvetenskapliga fakulteten hjälpt sjukvården genom att tillverka handsprit. Nu sprider sig viljan att hjälpa och samtliga fakulteter har efter önskemål från sjukhus i Stockholmsområdet kunnat avvara material som blir till skyddsutrustning. Nu senast efterfrågades overheadblad – plastmaterial som kan fungera som skyddsvisir mot coronaviruset.

OH-blad blir skyddsvisir

Initiativet att samla in material från institutionerna kom från två forskare vid Humanistiska fakulteten, Sara Van Meerbergen och Charlotta Seiler Brylla. Efter att de läst i ett reportage att sjukvården tillverkar skyddsvisir av OH-blad så tog de kontakt med sjukhusen i Stockholm för att höra om behovet även finns här. När material samlats in och bilas ut till sjukhusen så agerar SU-butiken samordningscentral.

Uno Fors är professor och prefekt vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) där man samlat ihop 1000 OH-blad för användning till skyddsvisir.

– Det kom en förfrågan och då kollade jag direkt, för vi är ju en stor institution. Rubb och stubb skickade vi in, och vi tycker förstås att det är jättebra att kunna hjälpa till. Samtidigt är det lite skrämmande att svensk sjukvård behöver ta hjälp på det här viset.

Psykologiska institutionen skickar 15 kartonger OH-blad och hoppas kunna hjälpa till om det behövs hjälp med kompetens.

Vår psykologiska kompetens är även det något vi vill erbjuda både under och efter denna kris om detta efterfrågas, säger Håkan Fischer, professor och prefekt vid Psykologiska institutionen

Forskares kompetens efterfrågas på fler fronter

Flera anställda vid DSV arbetar för fullt med att stötta universitetslärare i distansundervisningen. Som institution är DSV kanske mer förberedda än andra i och med den redan befintliga infrastrukturen vad gäller IT-kunskap och digitala plattformar. Till DSV har det även kommit frågor från företag och organisationer om att hjälpa till som beslutsstöd.

– Många hos oss vill väldigt gärna hjälpa till, men frågorna har varit ospecifika. När regeringen däremot kom med förfrågan om att erbjuda nya utbildningsplatser framöver, så svarade vi att vi på studs kan ta in ytterligare 500 studenter. Där är vi jätteförberedda, och IT-sidan är ju ett stort bristområde, menar Uno Fors.

Ta del av fler nyheter från Stockholms universitet
Vill du läsa mer om aktuell forskning vid Stockholms universitet hittar du våra forskningsnyheter här. Du kan även prenumerera på universitetets nyhetsbrev. Läs tidigare nummer och prenumerera här.