Bo Eriksson. Foto: Kate Gabor
Bo Eriksson. Foto: Kate Gabor

Varför har du intresserat dig för monster?
– Jag är överlag intresserad av det fiktivas roll i historien, det har spelat minst lika stor roll som det som faktiskt existerat. Monster är tacksamma att studera eftersom de har funnits i alla tider i alla kulturer. Då måste man ställa sig frågan varför.

Så, varför finns monster?
– Min bok berättar att monster inte är något vi kan välja bort. Det är ett evolutionärt arv, vi har levt med dem så länge vi haft kulturer. Det har att göra med hur vi överlever på vår planet genom att vi håller oss på vakt. Sedan har andra intressen blandats in, som politiska och kommersiella krafter.

Vad är ett monster?
– Termen monster är latin och betyder något som varnar för något, ett järtecken. Företeelsen monster består av två faktorer, kropp och gräns. I regel är det stora hotfulla kroppar och hybrider. De befinner sig alltid i gränslandet, bevakar gränser, överträder gränser och provocerar gränser. Gränserna kan vara symboliska, filosofiska, moraliska eller politiska.

Vad säger monster om människan?
– Vi är en ängslig och orolig art, det har vi alla skäl att vara. Vi har inte alltid varit jägaren utan också den jagade. Känslan av utsatthet har vi tagit med in i kulturen. Monster stimulerar nyfikenhet och problemlösning genom att identifiera hot.

Vad säger våra monster om samtiden?
– För det första, i dag identifierar sig monsterälskare med vampyrer och zombier. Det ett tecken på ett narcissistiskt ideal i det att vampyren anser sig stå ovan lagar och konventioner. Det andra är tecken på en politisk världsordning som bidragit till ängslan hos människor, sedan 2001 har det kommit många filmer om zombieapokalypsen. För det tredje berättar våra monster att vi befinner oss i en övergångsperiod, vi går in i en ny tid och livsordning i och med globalisering, digitalisering och teknologisering. Vid sådana perioder ökar monster i antal, som då vi blev fast boende eller under 1800-talets modernisering industrialisering.

Vad är du själv rädd för?
– En allmän oro för utvecklingen i världen. Känslokalla seriemördare och terrorister är för mig monster, och de finns där ute på riktigt.

Bästa monsterskildringen?
– Åh, jag har flera favoriter. Jag tycker hemskt bra om Bram Stokers Dracula, den har blivit så klassisk. Dracula är ett rovdjur, en best som livnär sig på människor. True blood har förvandlat vampyren till en skön yngling. Det är alltid spännande när skäckvarelser ges nytt innehåll, men det säger som sagt även en del om vår narcissistiska tid. För mig är det lite konstigt att identifiera mig med vampyrer, jag är för gammal.

Du är också med i flera tv-program, bland annat Historieätarna. Hur är det att vara med i tv som historiker?
– Jag tycker det är jätteviktigt och väldigt roligt. Tv ett fantastiskt medium för berätta om historia. Som akademiker vill vi gärna äga hela berättandet av historien, men vi måste lite på proffsen. Det är superläskigt att släppa kontrollen, men vi äger fakta och kunskap, de kan formen för att förmedla.