- Den tematiska startpunkten för konstprojektet hösten 2017 har varit Manne Siegbahn-laboratoriets historia. Minne, vår förmåga att lagra fakta, historier och erfarenheter på olika vis är den övergripande tematik som vilar över den konst som visas. Minnen hjälper oss att forma och påverka framtiden och vi utvecklar ständigt olika sätt att lagra minnen för att i framtiden ta fram dem, använda dem, lära oss av dem, förändras och utvecklas, säger Accelerators konstnärlige ledare Richard Julin. 

 

An Elegy to the Medium of Film

(60-80 min, lämpligt från 12 år, verket utspelar sig delvis i totalt mörker)
An Elegy to the Medium of Film utgår konstnärerna från tanken att vi alla bär på spår av film och rörlig bild vi sett och skapat i våra liv. Verket reflekterar över filmen som fenomen och medium, dess tradition och dess potentiella framtid. Men detta är samtidigt ett konstverk som försätter betraktaren i kamerans kroppslösa existens, i en värld där inget dör utan bara fortsätter att existera över tid på samma sätt som stjärnor, som trots att de dog för ljusår sedan, fortsätter att skina.

På Accelerator visas en installation i biografform med 2D- och 3D-film samt tredimensionellt ljud i hörlurar. Filmen är bland annat gjord på platser där välkända filmer spelats in, som Bruegelsamlingen på Kunsthistorisches Museum i Wien och The Life Drawing Room at the Royal Academy of Arts i London. I filmen återskapas också vissa historiska filmscener.


Tid: Dagtid 20 sept-6 okt. OBS! Förbokning krävs!

Anmälan: Föranmälan krävs till Elegy to the Medium of Film. Verket visas i smågrupp med guide och antalet platser är starkt begränsat. Allmänheten anmäler sig via länk på www.acceleratorsu.art Anmälan öppnar 6 september.

Plats: Det underjordiska gamla Manne Siegbahn-laboratoriet på Frescati. Plats: Ingång till utställningen på baksidan av Manne Siegbahnlaboratoriet, Frescativägen 22-24, ca 2 minuters gångväg från T-baneuppgång Universitetet: Karta här. Skyltar från T-banans uppgång.

 

Unknown Cloud on its way to Stockholm University

Believe me when I say that the Cloud,
even if you cannot see it,
is able to interact with your thoughts,
to give you abilities you normally would not have.

CARETAKER


Lundahl & Seitl har skapat AI-smartphone-applikationen ”Unknown Cloud Caretaker” för att förutse framfarten av ett okänt elektromagnetiskt moln. Prognoserna för hösten säger att molnet passerar både Stockholm och Bangalore, Indien, samtidigt i september. Den som vill uppleva Molnet får bege sig till Stockholms universitets campus strax före solnedgången någon av de förutspådda dagarna.

Utgångspunkten för Molnet är människans förmåga att samarbeta i stora grupper sammanbundna av en gemensam tro på fiktion. Upplevelsen förutsätter tillit till de andra deltagarna. De som beger sig till platsen där Molnet passerar är beroende av Molnet för vägledning och det kan bara existera om vi tillåter oss att tro på det.


Tid: Klockan 18.45 den 20-22 september, samt 28 september och 5 oktober

Plats: Frescati nära T-bana Universitetet. För mer information om Molnet se även http://unknowncloud.com

Hur: För att komma i kontakt med Molnet, ladda ner appen ”Unknown Cloud Caretaker” (AppStore eller Google Play). Öppna applikationen på din telefon när du närmar dig området där Molnet passerar, ta på hörlurar. Först vid rätt tid och plats kan du få kontakt.

Se en trailer för Unknown Cloud här: https://www.youtube.com/watch?v=XlRnAWIEQCg

Det är gratis att ta del av Accelerators konstprojekt.

Mer information finns på www.acceleratorsu.art

Vid frågor, kontakta Stefan Nyman vid Stockholms universitets kommunikationsavdelning på stefan.nyman@su.se eller 073-271 31 80. 

 

Ytterligare information om konstprojektet Accelerator Höst 2017:

Curatorial statement: https://acceleratorsu.art/portfolio/bakgrund-till-konstprojektet-host-2017/

Mer om verken och biografi Lundahl & Seitl: https://acceleratorsu.art/curatorial-statement-hosten-2017/