Foto: Paul Parker
Olof Somell berättade om prisets historia.

Tillsammans med Nobelprismuseet, Kulturhuset Stadsteatern och andra partners firade Stockholms universitet Nobelveckan under rubriken Nobel Calling Stockholm. Veckan började med en rad aktiviteter redan första dagen: Olof Somell från Nobel Prize Museum höll ett föredrag om Nobelprisets historia inför en samling kunskapshungriga studenter. I anslutning till föredraget sändes tillkännagivandet av Nobelpriset i fysiologi eller medicin på "vita duken" i Studenthuset. Personal från Nobel Prize Museum var till hands för att dela ut Nobelmedaljer - gjorda av choklad.

Korrekt gissning av Nobelpristagare Frank Wilczek

Foto: Per Larsson
Frank Wilczek i samtal med Johanna Koljanen.

På kvällen samtalade Frank Wilczek, Nobelpristagare och professor vid Fysikum, med moderatorn Johanna Koljonen om fysik, Nobelpriset, skönhet och kunskap. På frågan om Frank hade någon favoritupptäckt som borde uppmärksammas, svarade han, "ett erkännande av upptäckten av exoplaneter skulle vara kul". Detta visade sig vara smått profetiskt, eftersom det meddelades dagen efter att hälften av fysikpriset 2019 skulle gå till Michel Mayor och Didier Queloz, ”för upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”.

Tävling om favorit bland Nobelpristagare

Under Nobel Calling Stockholm fick studenter möjligheten att delta i universitetets egen Nobeltävling genom att skicka in en kort text om deras favorit som Nobelpristagare. Över sjuttio bidrag kom in, med Marie Curie och Malala bland de mest populära av pristagarna. Tävlingens jury består av Olof Somell från Nobel Prize Museum och teamet bakom universitetets satsning på Nobel Calling Stockholm. Vinnarna kommer att meddelas så fort beslut om vinnarna har fattats.

Bildningspodden live om Marie Curie

Andra spännande evenemang under veckan inkluderade Bildningspodden live – Marie Curie, en "Nobel Walk" – en promenad på Frescati med fokus på Nobelpriset – och en föreläsning om en av universitetets egna Nobelpristagare Svante Arrhenius, av Staffan Bergwik, docent i idé- och lärdomshistoria vid Stockholms universitet, om Manlighet, makt och marginaler.

Text: Paul Parker