© ® The Nobel Foundation

Från år 1968 delar Sveriges Bank ut ett pris i ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel, grundaren av Nobelpriset.

Prisvinnarna meddelas i oktober varje år. De mottar sina utmärkelser (ett prisbelopp, en guldmedalj och en diplom) den 10 december, årsdagen för Nobels död.

Genom tiderna har fyra forskare som har varit verksamma vid Stockholms universitet tagit emot Nobelpriset. Dessutom har en forskare mottagit Sveriges Riksbanks pris för ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Bert Bolin, professor i meteorologi 1961-90, var en drivande kraft bakom tillkomsten av FN:s klimatpanel IPCC och dess förste ordförande under åren 1988-1997. 2007 belönades organisationen, tillsammans med den förra amerikanska vicepresidenten Al Gore, med Nobels fredspris för sitt arbete.

Flera av universitetets forskare ingår i de kommittéer som utser pristagarna till Nobelpris och priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Mer information: www.nobelprize.org