Årets Nobelpristagare i fysik - François Englert och Peter Higgs. Foto: CERN

I panelen medverkade även Dave Charlton som är talesperson för ATLAS experimentet vid CERNs LHC. ATLAS är ett av de två stora experiment som 2012 annonserade att de upptäckt den partikel - Higgsbosonen - som bekräftar att den teori som Englert och Higgs lade fram 1964 är en korrekt beskrivning av naturen.

Fyra svenska forskargrupper, bland dem grupperna från Stockholms universitet och KTH som arrangerar paneldiskussionen, är medlemmar i ATLAS experimentet och har bidragit till förra årets upptäckt.

En av de svenska forskarna som varit aktiva i experimentet - Jonas Strandberg - medverkade också i paneldiskussionen.

Diskussionen med nobelpristagarna var ett samarrangemang mellan forskargrupperna i elementarpartikelfysik vid KTH och Stockholms universitet.