Ulrika Söderlind forskar vid ekonomisk-historiska institutionen och har skrivit sex böcker inom mat- och dryckeshistoria. Den senaste boken "Ancient foodways – gastronomy in Egypt, Greece, Rome, Luristan and the Muslim world" gavs ut 2015. Bokens idé och röda tråd är de arkeologiska samlingarna som finns på Medelhavsmuséet i Stockholm som kan härledas till mat och dryck på olika vis. Boken inleds med ett kapitel som utgör teorin för boken och som heter "Den gastronomiska människan/Homo Gastronomicus". Teorin redogör för vilka faktorer som styr människans val av mat och dryck, både till vardags och fest. Dessa faktorer testas sedan i de olika civilisationerna. Boken har nu blivit utnämnd till bästa svenska kulinariska historiska bok 2016 av Gourmand World Cookbooks Awards.

Världsomfattande tävling

Gourmand World Cookbooks Awards är en världsomfattande tävling som grundats av Edouard Cointreau, i år var 209 nationer med och tävlade. Böckerna tävlar först på lokal basis och de vinnande böckerna i respektive kategori går sedan vidare till att tävla om titeln "Best in the world" i de kategorier de är representerade i. Årets final kommer att vara i maj 2016 i Kina.

Tidigare bok om Nobelfesten

Det är andra gången Ulrica Söderlind får en utmärkelse i Gourmand World Cookbooks Awards. 2010 blev boken ”The Nobel Banquets - A Century of Culinary History 1901 – 2001” utsedd till bästa svenska bok inom kategorin skandinaviska böcker om mat och vin.