Två personer studerar ett plagg
Louise Wallenberg och Camilla Hjelm studerar ett plagg ur donationen av unika Ripsa-plagg som Centrum för modevetenskap mottog 2012 från familjen Forsberg i USA.

Ripsa dräktsamling består av ett 40-tal plagg skapade av Ebba von Eckermann under åren 1950–1980 i lilla Ripsa i Sörmland. Hon var dotter till Marg von Schwerin som startade det anrika modehuset och sömnadsskolan Märthaskolan i Stockholm. Ebba von Eckermanns företag kom under sin storhetstid att sälja såväl plädar som plagg i stora delar av världen, även om USA utgjorde den viktigaste marknaden.

Detalj av lila, rosa kappa i ull som Ebba von Eckermann lät tillverka.
Detalj av en av alla de färgglada Ripsa-kappor i ull som Ebba von Eckermann lät tillverka under 1960- och 70-tal.

Färgstarkt och lekfullt

Von Eckermann började med att väva plädar och utvidgade sedan kollektionen med jackor, kjolar, klänningar, kappor, byxor och tvådelade dräkter. För produktionen av tygerna, vilka hon själv formgav, anlitade hon traktens kvinnor. För designen anlitade hon framstående modeskapare som till exempel danske Lars Hillingsø. Alla plagg är handvävda och tillverkade av ull som infärgats i klara färger. Just starka, ibland kontrastrika färger och lekfulla mönster, blev företagets signum.

Ripsa-samlingen donerades av släktingar till amerikanska Ann Forsberg som under många år samlade på Ripsa-plagg och som även hjälpte till att sälja von Eckermanns kollektioner i USA. Idag kan några av Ebbas dräkter ses på dockor på sektionen för modevetenskap på Filmhuset, plan 5. Övriga dräkter förvaras i sektionens arkiv.

Foto av en akvarell med landskapsdräkt
Akvarell av Fritz Boltenstern som visar Järvsödräkten (Hälsingland). Samlingen med akvareller av Sveriges landskapsdräkter donerades till Centrum för modevetenskap i september 2014 av Carl-Wilhelm Rundquist.

Akvarellsamling med folk- och landskapsdräkter

Sektionen för modevetenskaps andra samling består av ett större antal akvareller av olika folk- och landskapsdräkter, målade av Fritz Boltenstern, släkting till Fritz och Nils von Dardel. Samlingen donerades till institutionen i september 2014 av Carl-Wilhelm Rundquist, släkting till de tre målande männen. Även teckningarna finns i pärmar på Filmhuset, biblioteket, plan 5.

Mer information

Vill du ha mer informatiom om samlingarna kontakta: Universitetslektor, Louise Wallenberg, louise.wallenberg@ims.su.se

Här kan du läsa mer om Institutionen för modevetenskap