Stockholms universitet logo, länk till startsida

Magisterpromotion

Magisterpromotionen är en examensceremoni för att fira nyblivna mastrar, magistrar och andra som tagit ut en examen på avancerad nivå vid Stockholms universitet.

Se filmerna från ceremonierna den 6 november på su.se/play

Filmerna från den 20 november kommer att publiceras inom kort.


Program 20 november 2020

Ceremonin kommer att direktsändas från hörsalen i Aula Magna, med tal och och underhållning. Höjdpunkten blir när Stockholms universitet uppmärksammar alla studenter för deras år vid universitetet genom att deras namn läses upp från scenen och foton visas på skärmen.

Program

Direktsändningen från Aula Magna börjar kl 14:50.

Kl 15:00-15:45 - Juridiska och humanistiska fakulteten

Jurister, lärare, magistrar och mastrar

Direktsändningen från Aula Magna återupptas kl 16.50.

Kl 17:00-18:00 - Samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga fakulteten

Ekonomer, lärare, magistrar, mastrar, speciallärare och specialpedagoger

Direktsändning

En länk till direktsändningen kommer att publiceras på denna sida under ceremonidagen.

För bästa upplevelse:

  • Öppna sidan i helskärmsläge.
  • PC, Mac eller iPad fungerar bra, men undvik mobilen, då tjänsten kräver en fullskärm för att upplevas på bästa sätt.
  • Vi rekommenderar Google Chrome som webbläsare.

Ceremonin teckentolkas.

Filmerna kommer att läggas upp några dagar efter ceremonin på denna sida. Textad version kommer att finnas tillgänglig senare.

En inbjudan skickas till dig som har ansökt om examensbevis för en examen på avancerad nivå (magisterexamen, masterexamen, psykologexamen, vissa lärarexamina m.fl.) senast ett visst datum. Därför behöver du aktivt ansöka om examen i tid för att få en inbjudan till högtiden.

För ceremonin 20 november: ansökt senast 15 juli 2020

För ceremonin 4 juni 2021: ansökt senast 28 februari 2021

Läs mer om hur du ansöker om examen här!

Inbjudan kommer att skickas per e-post till den adress som finns registrerad hos Stockholms universitet ungefär en månad innan högtiden.

Det händer att inbjudningar hamnar i mottagares skräppostlåda, så om du saknar en inbjudan så titta där. Observera också att inbjudan är personlig. Du kan inte använda någon annans anmälningslänk.

Vi hoppas att du vill delta och fira med dina nära och kära på ett säkert sätt på valfri plats. Varför inte klä upp dig och samla din nära familj för att fira tillsammans framför en skärm? Du kan också dela länken till direktsändningen till nära och kära som du inte har möjlighet att träffa.

Ett diplom kommer efter högtiden att skickas per post till alla som anmält sig och deltagit i ceremonin. Observera att diplomet INTE är det formella beviset på examen och ska alltså inte blandas ihop med det formella examensbeviset som skickats per post tidigare.  Istället är diplomet ett minne från magisterpromotionen och tiden vid universitetet.

Du behöver anmäla dig online till högtiden enligt instruktioner i din inbjudan.

  • Sista anmälningsdag för ceremonin den 20 november är måndag den 9 november

Var vänlig notera att vi gärna vill visa ett porträttfotografi av dig under ceremonin. Instruktioner kring fotots kvalitet och hur du laddar upp fotot står i anmälningsformuläret.

Observera att inbjudan är personlig. Du kan inte använda någon annans anmälningslänk! Det händer att inbjudningar hamnar i mottagares skräppostlåda, så om du saknar en inbjudan så titta där.

Promotionstraditionerna går ända bak till medeltidens europeiska universitet. Ordet promovera kommer också av det latinska verbet promovere, som betyder föra fram, skjuta fram, men här i överförd bemärkelse närmast befordra. Magisterpromotionen är dock, till skillnad från doktorspromotionen, en förhållandevis ny högtid vid universitetet. Den första ägde rum 1997 och genomförs normalt två gånger per år i Aula Magna, Frescati. År 2020 hålls ceremonierna digitalt.

Då ceremonin genomförs fysiskt i Aula Magna inleds den med en fanborg som består av studentrepresentanter från universitetets studentkårer och fakultetsföreningar. Rektor håller därefter ett välkomsttal varefter ceremonin fortsätter med omväxlande underhållning och tal till de nyexaminerade. De medverkande får komma upp på scenen fakultetsvis, i grupper, för att ta emot ett diplom av promotor, som är utsedd av respektive fakultet.

Akten, att stiga upp på ena sidan av scenen och, efter att ha tagit emot diplomet som tecken på den nya värdigheten, gå ner igen på den andra sidan, symboliserade förr att man nu kunde gå vidare i livet, med egen rätt att undervisa. Numera är det ingen formell ceremoni, eftersom det formella examensbeviset skickas på annat sätt, utan istället är det ett pampigt tillfälle att fira sin examen vid Stockholms universitet.

Under de digitala högtiderna presenteras alla deltagare med namn och foto under direktsändning och diplomen skickas hem efteråt.

E-post: magisterpromotion@su.se

Anne Heikkinen Sandberg, ceremonimästare
Telefon: 08-164716

Ingrid Harris, evenemangskoordinator
Telefon: 08-164908

Besöksadress:
Spökslottet, Drottninggatan 116

Postadress:
Stockholms universitet
Ledningssekretariatet
106 91 Stockholm 

På denna sida