Stockholms universitet

Johannes Haushofer: Kan ett villkorsfritt engångsbidrag bekämpa fattigdom?

Genom så kallade ”villkorsfria kontantöverföringar” (UCT:s) får fattiga familjer ett rejält engångsbidrag att använda som de själva finner bäst. Wallenberg Academy Fellow Johannes Haushofer har tidigare visat att UCT:s har en stor och positiv inverkan på mottagarna. Nu ska han studera den långsiktiga effekten av dem.

Ofta får familjer i låginkomstländer hjälp i form av konkreta saker, exempelvis livsmedel, men det leder sällan bort från fattigdomen. I Kenya har frivilligorganisationen GiveDirectly i stället gett familjer en engångssumma motsvarande två årsinkomster att använda hur de vill. I sin tidigare forskning har Johannes Haushofer vid Princeton University i USA visat att dessa villkorsfria kontantöverföringar (UCT:s) motverkar fattigdom, och inte har negativa följdverkningar som ökad alkohol- eller cigarettkonsumtion.

Johannes Haushofer är, liksom 2019 års ekonomipristagare till Nobels minne, en experimentell beteendeekonom. Nu ska han genomföra en ny enkät i samband med en kontrollerad fältstudie, som inkluderar 653 byar på den kenyanska landsbygden, för att undersöka bidragens långsiktiga effekter. Hur påverkas konsumtionen, företags- och jordbruksintäkterna, hälsan, utbildningsnivån och välbefinnandet efter fem år?

Han ska även studera hur övriga hushåll påverkas om bara en tredjedel eller två tredjedelar av hushållen i området får UCT:s. I en annan undersökning ska han jämföra UCT:s med Problem Management Plus, en form av psykosocialt stöd som har utvecklats av WHO för låginkomstländer. Målet är att ta reda på vilket stöd som effektivast bekämpar fattigdom.

Som Wallenberg Academy Fellow ska Johannes Haushofer vara verksam vid Nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet.

 

Kontakt

På denna sida