Stockholms universitet

Klimatkonferensen COP29 och klimatforskning

Letar du som journalist efter forskare som kan kommentera klimatfrågan? Från Stockholms universitet finns forskare på plats på FN:s klimatkonferens COP29 i Baku 11–22 november. Vi har även många forskare som hemifrån kan bidra med expertkunskaper om olika aspekter på klimatfrågor.

Baku Stadium
Klimatkonferensen COP29 kommer att äga rum på Baku Stadium i Azerbajdzjan. Foto: COP29

Forskare på plats vid COP29 i Baku
 

Klimatpåverkan på jordens ekosystem, Arktis och COP29 i stort
Gustaf Hugelius
, professor vid Institutionen för naturgeografi och biträdande föreståndare vid Bolincentret för klimatforskning.
På plats i Baku 17–19 november för att hålla flera presentationer i Cryosphere Pavilion om hur klimatförändringar påverkar Arktis, permafrost och våtmarker. Kan svara på frågor om klimatpåverkan på jordens ekosystem, allt kring Arktis men även COP29 i allmänhet.
Kontakt: gustaf.hugelius@natgeo.su.se, telefon: 070–7972952

Tankesmedjor och andra utomparlamentariska gruppers påverkan på klimatpolitik
Adrienne Sörbom
, professor i sociologi vid Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor (SCORE). På plats i Baku 11–23 november.
Adrienne Sörbom bedriver ett forskningsprojekt om hur tankesmedjor och liknande organisationer kan använda COP för att delta i och påverka klimatpolitik. Hon kan även svara på frågor om politisk globalisering, företagsdriven global politik, tankesmedjors aktiviteter, global politik inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen samt den globala rättviserörelsen. Miljö, ungdomspolitik, människors uppfattningar om politik, dedemokratisering, polarisering samt nya politiska handlingsformer är andra intressen.
Kontakt: adrienne.sorbom@score.su.se , telefon: 070–777 37 08

Flera forskare som följer COP29 (från Sverige) och är tillgängliga för kommentarer:
 

Omställning till hållbarhet
Lisen Schultz
, forskare vid Stockholm Resilience Centre.
Hon forskar om samverkan och lärande i Unescos biosfärområden och driver uppdragsutbildningar i hållbarhet, resiliens och klimatomställning för företagsledare och fackförbund. Hon kan också svara på allmänna frågor om klimat, ekosystem och omställning till hållbarhet.
Kontakt: lisen.schultz@su.se, telefon 08–674 7014

Prissättning av koldioxidutsläpp, klimatpolicy och näringslivets omställning
Gustav Martinsson
, professor i finansiell ekonomi. Han forskar om hur prissättning av koldioxidutsläpp påverkar företagens och näringslivets omställning och driver ett stort forskningsprogram där forskarna empiriskt undersöker hur svenska företag ställt om sin produktion och sitt beteende till följd av marknadsbaserade klimatpolicys (exempelvis koldioxidbeskattning, utsläppshandel och reduktionsplikten).
Kontakt: gustav.martinsson@sbs.su.se, telefon: 08–16 30 26

Företags agerande och möjligheter att minska utsläpp
Lu Liu
, universitetslektor vid Företagsekonomiska institutionen och doktor i nationalekonomi med inriktning mot finans. Lu Liu kan svara på frågor om hur företagens ekosystem – som spänner över leveranskedjepartners, konkurrenter och ledningsnätverk – påverkar företagens åtgärder för att minska utsläppen.
Kontakt: lu.liu@sbs.su.se. Språk: engelska.

Klimatekonomisk modellering och analys av klimatpolitik
John Hassler
, professor vid Institutet för internationell ekonomi. Han forskar om det globala och långsiktiga samspelet mellan klimat, ekonomi och teknisk utveckling. Centrala frågeställningar i forskningen är bland annat: Vilken ekonomisk politik behövs för att styra samhället mot klimatneutralitet?, Hur viktig är prissättning av utsläppen genom koldioxidskatter eller utsläppshandelssystem? samt Är tillväxt förenlig med en hållbar användning av naturresurser?
Kontakt:  john.hassler@iies.su.se, telefon: 070-8117263

EU:s utrikespolitik, klimatdiplomati och klimatrelaterade säkerhetsrisker
Niklas Bremberg
, docent i statsvetenskap och lektor vid Statsvetenskapliga institutionen.
Hans forskning kretsar kring internationella relationer och europeisk integration och för närvarande fokuserar han på EU:s utrikespolitik, klimatdiplomati och klimatrelaterade säkerhetsrisker.
Kontakt: niklas.bremberg@statsvet.su.se, telefon: 08–16 30 79

Historia, stabilitet och utveckling av marina isar i Arktis och Antarktis och deras roll i klimatsystemet
Martin Jacobsson
, professor vid Institutionen för geologiska vetenskaper.
Kontakt: martin.jakobsson@geo.su.se, telefon: 073–619 14 09

Klimatförändringar i ett systemperspektiv
Kevin Noone
, professor i kemisk meteorologi vid Institutionen för miljövetenskap (och tidigare VD för International Geosphere-Biosphere Programme – IGBP).
Han kan svara på frågor kring kopplingarna mellan klimatförändringar, biologisk mångfald, antropocen och ekonomin ur ett systemperspektiv.
Kontakt: kevin.noone@aces.su.se, telefon: 070-261 58 81

Se även vår utförliga expertlista om klimat och klimatförändringar

På denna sida