Stockholms universitet

Zoologiska institutionens studiesamling

Samlingen på zoologiska institutionen är en historisk studiesamling som innehåller tusentals föremål. Uppstoppade fåglar, fossil av forntida hjortdjur, skelett av havssköldpaddor, hjortar, en struts och en vildjak är bara några exempel.

I Arrheniuslaboratoriet har zoologiska institutionen sin viktiga studiesamling. Samlingen består av tusentals föremål. På hyllorna och i glasskåpen finns nästan alla Sveriges vanligaste fågel- och fiskarter bevarade. Här finns även några större skelett av bland annat havssköldpaddor, hjortar samt en struts och en vildjak som togs till Sverige av upptäcktsresande Sven Hedin från hans expedition i Asien 1899–1902.

Utöver detta omfattar samlingen fossil av forntida hjortdjur, skelett av primater samt en skallavgjutning av en neandertalare. Här finns även ett större antal ryggradslösa djur –speciellt användbara för studier om djurens evolution.

I spritfyllda glasrör och burkar finns en del udda föremål som djurhjärnor och en binnikemask på 7,5 meter som en patient på Karolinska sjukhuset befriats från. Till rariteterna hör benet av den sedan länge utdöda gigantiska moafågeln samt skallen av en enorm grottbjörn.

Fjärilar i olika färger monterade i prydliga rader i låda med glaslock.
Ingenjör Ernst Borells (1882-1972) donation av 800 svenska fjärilar

 

 

Betydelsefull studiesamling

Samlingen har under årens lopp varit betydelsefull i undervisning och är det än idag då studenter i zoologi och faunistik stiftar bekantskap med föremålen och har nytta av dem vid olika studiemoment.

Wilhem Leche hette samlingens grundare. Han var professor i zoologi vid Zootomiska institutet (Zootis), som var den första institutionen vid Stockholms högskola. Han var även rektor för högskolan åren 1887–1890. Wilhem Leche forskade om djurarters utveckling och då främst studier av djurskelett och tänder.

Samlandet påbörjade han redan 1880 och samlingarna växte snabbt i de lokaler som Zootis hade i Lundbergska huset på Kungsgatan. Därefter placerades samlingen på flera andra adresser, bland annat Spökslottet och grannkvarteret på Rådmansgatan 70 A, för att till slut flyttas till Frescati 1985. De flesta föremål hamnade i ett stort rum i D-huset i Arrheniuslaboratoriet eller donerades till Naturhistoriska riksmuseet.

I filmen nedan kan du få en inblick i samlingen och även se hur man tar hand om en rätt så speciell albatross.

 

 

 

Kontakt

För mer information kontakta: Prefekt Ann-Kristin Östlund, prefekt.big@su.se

Här kan du läsa mer om Zoologiska institutionen

Vid frågor om universitetets konstsamlingar eller textjusteringar på denna sida, eposta konstintendent Camilla Hjelm, camilla.hjelm@su.se.

På denna sida