Dekanus har ordet, december 2024
Lena Mäler skriver om sitt första år som dekanus och vicerektor och om kommande organisationsförändringar vid det Naturvetenskapliga området och fakulteten.
Mitt första år som dekan och vicerektor har varit mycket händelserikt med stora händelser på såväl det geopolitiska planet som inom vår sektor och på vårt område. Vi har till exempel fått en ny utbildningsminister och utan att ge mig in på detaljer, så är det som vanligt många fattade beslut som påverkat oss som lärosäte.
Regeringen presenterade den forskningspolitiska propositionen i förra veckan och det ser ut som att det blir ett flertal satsningar som är bra för vårt område. Bland annat presenterades nya strategiska områden där till exempel life science, polarforskning, klimatforskning, kvantteknologi och avancerade material nämns – alla viktiga forskningsfält på vårt område. Nya medel till såväl SciLifeLab och Nordita ingår också. Vetenskapsrådet får ett rejält tillskott för att bland annat satsa på excellenscentra och på banbrytande forskning. Detta var endast några nedslag och det finns såklart anledning att återkomma till detta senare.
Om jag vänder blicken mot förändringar närmare oss så får vi som vi alla vet en ny rektor den 1 februari, vilket även det har en påverkan på det Naturvetenskapliga områdets ledning, eftersom det råkar vara så att den tillträdande rektorn också är min man. Jag har avsagt mig min plats i Stockholms universitets styrelse och universitetets hörandeförsamling har därför beslutat om nya ledamöter. Dessa blir prodekanus Martin Jakobsson (ordinarie ledamot) och sektionsdekanus Joakim Edsjö (suppleant). Häromdagen fattade även rektor beslut om att utse prodekanus Martin Jakobsson till ny vicerektor för det Naturvetenskapliga området (grattis Martin!). Jag kommer vara kvar som dekanus för den Naturvetenskapliga fakulteten och därmed kommer ledningen att delas mellan vicerektor och dekanus, till skillnad från idag, när dessa funktioner innehas av en och samma person.
Jag tror att denna förändring är bra för oss och ger mig som dekanus en bättre chans att fokusera på arbetet inom fakulteten. Jag kommer fortsatt att leda områdes- och fakultetesnämnden och kommer även fortsatt att vara prefekternas närmaste chef. Vicerektors roll kommer tydligare att bli förknippad med universtitetets ledning.
Jag vill också passa på att gratulera Erik Lindahl, sektionsdekan för den Kemiska sektionen, till uppdraget som föreståndare för den nationella datorinfrastrukturen NAISS, ytterligare en stor förändring. Detta är mycket bra för NAISS och i förlängningen även för Stockholms universitet och för Sverige i stort. Däremot betyder detta att Erik kommer att behöva ersättas som sektionsdekan, varför ett fyllnadsval kommer att hållas under våren. Innan valet hålls kommer nuvarande vice ordförande i den Kemiska sektionen, Nicole Pamme, att ta på sig rollen som sektionsdekan.
Förändringarna till trots så tror jag inte att fakultetens eller områdets arbete kommer att förändras särskilt mycket. Vi har en fantastiskt välfungerande organisation och ett utmärkt stöd i Områdeskansliets medarbetare – en garant för ett långsiktigt arbete.
Med dessa ord vill jag tillönska er alla en God Jul och ett riktigt Gott nytt år!
Lena
Senast uppdaterad: 18 december 2024
Sidansvarig: Områdeskansliet för naturvetenskap