Stockholms universitet

Forskning

Samhällsvetenskapliga fakulteten har kvalificerad och högkvalitativ forskning inom olika etablerade discipliner och flervetenskapliga forskningsfält.

Inom samhällsvetenskapliga discipliner finns starka kopplingar till aktuella utmaningar för samhället och politiken, vilket genererar centrala forskningsfrågor.

För att gynna bredd såväl som spets i forskningen krävs respekt för de olika forskningsfältens särart och förutsättningar. Det gäller inte minst mångfalden i metodansatser, såsom kvalitativ och kvantitativ metod.

Doftlabbet.
Doftlabbet, Psykologiska institutionen. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Profilområden

Inom Humanvetenskapliga området vid Stockholms universitet finns åtta profilområden.

Stockholms universitet har identifierat 16 profilområden som vart och ett omfattar flera stora och starka forskningsmiljöer med omfattande utbildning. 8 av dessa omfattar det humanvetenskapliga vetenskapsområdet:

  • Barns och ungas världar & villkor
  • Internationalisering & migration 
  • Kulturarv & historiska processer 
  • Makt, demokrati & välfärd
  • Normer, rätt & etik 
  • Samhälle, organisation & individ 
  • Språk & lärande 
  • Visuella gestaltningar & gränssnitt 

Läs mer om profilområden inom Humanvetenskapliga området

 

Forskningsinfrastruktur

Vid Samhällsvetenskapliga fakulteten finns en omfattande infrastruktur för forskning med avancerade forskningsmiljöer. Här berättar vi mer.

Läs mer om forskningsinfrastruktur vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Läs mer om forskningsinfrastruktur vid Stockholms universitet

 

Forskningskatalogen

I forskningskatalogen hittar du all forskning vid Stockholms universitet. Katalogen består av delarna ”Forskningsämnen”, ”Forskargrupper” och ”Forskningsprojekt”. Delarna har kopplingar mellan varandra, med våra forskares profilsidor och institutioners webbplatser.

Forskningskatalogen

Läs mer om forskning vid Stockholms universitet 

 
Foto: Aline Andersen/Unsplash

Hållbarhet är ett brett forskningsområde på Stockholms universitet. Den humanvetenskapliga forskningen inom hållbarhet kan till exempel handla om social (o)jämlikhet, hur vi bygger hållbara städer, grönt entreprenörskap, relationen mellan människa, djur, natur och teknik, och knyter an till de globala målen i FN:s Agenda 2030.

På vår temasida kan du hitta nyheter, projekt och forskargrupper som knyter an till social och ekonomisk hållbarhet. Där kan du även hitta forskare som är experter på hållbara samhällen. 

Läs mer på temasidan om hållbarhet

På denna sida