Stockholms universitet logo, länk till startsida

Magisterpromotion

Magisterpromotionen är en examensceremoni för att fira nyblivna mastrar, magistrar och andra som tagit ut en examen på avancerad nivå vid Stockholms universitet.

 

Kl. 19:00 – Juridiska, humanistiska och naturvetenskapliga fakulteterna

 

Jurister, lärare, magistrar och mastrar


 

Kl. 15:00 – Samhällsvetenskapliga fakulteten

Ekonomer, lärare, magistrar, mastrar, psykologer, psykoterapeuter, speciallärare och specialpedagoger

 

 

Nästkommande högtid

Fredag 20 maj 2022

 

För att bli inbjuden till Magisterpromotionen behöver du vara helt färdig med dina studier och ha fått hem ditt formella, digitala, examensbevis.

En inbjudan skickas till alla som har tagit en examen på avancerad nivå (magisterexamen, masterexamen, psykologexamen, vissa lärarexamina m.fl.). Du behöver aktivt ansöka om examen senaste ett visst datum för att din ansökan ska handläggas och din examen utfärdas i tid.

För ceremonin 26 november 2021: ansökt senast 15 juli 2021

För ceremonin 20 maj 2022: ansökt senast 28 februari 2022

Läs mer om hur du ansöker om examen här!

Inbjudan skickas per e-post

Inbjudan kommer att skickas till den adress som finns registrerad hos Stockholms universitet ungefär 4-6 veckor innan högtiden. Se till att adressuppgifterna är uppdaterade.

Anmälan

Du anmäler dig online via en länk som finns i din inbjudan.

 

Du som har blivit inbjuden till ceremonin ombeds läsa detta innan du anmäler dig.

Program

Kl. 15:00 – Samhällsvetenskapliga fakulteten
Ekonomer, lärare, magistrar, mastrar, psykologer, speciallärare och specialpedagoger

Kl. 19:00 – Juridiska, humanistiska och naturvetenskapliga fakulteterna
Jurister, lärare, magistrar, mastrar och sjukhusfysiker

Om du är osäker på vilken fakultet du tillhör så kommer du att se i din inbjudan vilken ceremoni som gäller för dig.

Ceremonin tar mellan 1 h och 1 h 15 min beroende på antal anmälda.

Obligatorisk repetition en timme innan

För att ceremonin ska flyta på och för att du ska veta hur du ska gå och stå så repeterar vi tillsammans med start en timme innan respektive ceremoni.

Diplomet

Du som närvarar under ceremonin kommer att få gå upp på scenen för att ta emot ett diplom som ett minne från magisterpromotionen och tiden vid universitetet. Observera att diplomet inte ska användas som ett bevis på examen och ska alltså inte blandas ihop med det formella examensbeviset som skickats per post tidigare. Diplomet skickas inte ut till icke närvarande.

Gäster

Stockholms universitet bjuder dig tillsammans med två gäster att närvara vid ceremonin och det efterföljande minglet. Du kan även sätta en tredje person på en väntelista. Ungefär en vecka efter sista svarsdatum hör vi av oss om vi kan erbjuda plats även för denna tredje person.

Dina nära och kära som inte har möjlighet att fira med dig på plats kan följa ceremonin på su.se/magisterpromotion.

Vid anmälan ombeds du ange namn på din gäst(er) och om du eller någon gäst har behov av alternativ kost.

Barn är välkomna! Om du har ett litet barn med dig, var vänlig ta med något som kan roa det utan att störa andra, om det skulle behövas, under ceremonin.

Foto och direktsändning

Magisterpromotionen direktsänds via su.se/magisterpromotion och du kommer att förekomma på filmen då det är din tur att ta emot diplomet på scenen. Filmen finns tillgänglig på samma sida efter högtiden. En nedladdningslänk kommer att skickas till alla deltagare efter att filmen har textats. Denna länk kommer att vara öppen i cirka två veckor.

Gruppfotografier på alla som deltar i ceremonin kommer att tas på scenen. En länk till dessa foton kommer att skickas till alla deltagare och länken kommer att vara öppen under två veckor.

Filmen och fotografier kan komma att användas för marknadsföring av Stockholms universitets verksamhet i egna kommunikationskanaler.

Mingel efter ceremonin

Efter ceremonin bjuds alla närvarande på mingel med mousserande vin (eller alkoholfritt alternativ) och vegetariska tilltugg i Foajén och på Galleriet i Aula Magna. I anmälningsformuläret anger du om du eller någon av dina gäster behöver någon alternativ kost.

Minglet pågår i en timme efter ceremonins slut.

Klädkod och garderob

Klädkoden för dig som tar emot diplom är kavaj. Det betyder kostym (gärna mörk), klänning eller dräkt alternativt snygga långbyxor och kavaj eller motsvarande. För övriga gäster gäller valfri vårdad klädsel.

Bevakad garderob kommer att finnas i Rotundan i Allhuset.

Återbud

Återbud görs via epost till magisterpromotion@su.se. Den administrativa avgift för sena återbud som tidigare aviserats kommer inte att tas ut.

Lättade restriktioner

Vi är väldigt glada över att restriktionerna i Sverige har lättat och att vi äntligen kan välkomna till Aula Magna.

Eftersom utvecklingen kan vända igen behöver alla fortsätta att ta sitt ansvar och bidra till att minimera smittspridningen och de som har möjlighet bör följa Folkhälsomyndighetens rekommendation att vaccinera sig. Fortfarande gäller att du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även vid lindriga symtom.

För att minimera trängsel i Aula Magna, såväl under ceremonin som vid entrén och det efterföljande minglet, men ändå möjliggöra för inbjuda att ta med ett antal gäster, har vi delat upp ceremonin i två. Trängsel kan dock uppstå på vissa platser.

De som deltar i ceremonin har reserverade platser i hörsalen. Medföljande gäster har fri placering.

Vi reserverar oss för att, om det skulle bli nödvändigt, göra förändringar i programmet.

 

Promotionstraditionerna går ända bak till medeltidens europeiska universitet. Ordet promovera kommer också av det latinska verbet promovere, som betyder föra fram, skjuta fram, men här i överförd bemärkelse närmast befordra. Magisterpromotionen är dock, till skillnad från doktorspromotionen, en förhållandevis ny högtid vid universitetet. Den första ägde rum 1997 och genomförs normalt två gånger per år i Aula Magna, Frescati. I november 2020 och i juni 2021 hölls ceremonierna digitalt på grund av coronapandemin.

Läs om ceremonierna den 4 juni 2021.

Magisterpromotion i Aula Magna. Foto: Ingmarie Andersson
Foto: Ingmarie Andersson

När ceremonin genomförs fysiskt i Aula Magna inleds den med en fanborg som består av studentrepresentanter från universitetets studentkårer och fakultetsföreningar. Rektor håller därefter ett välkomsttal varefter ceremonin fortsätter med omväxlande underhållning och tal till de nyexaminerade. De medverkande får komma upp på scenen fakultetsvis, i grupper, för att ta emot ett diplom av promotor, som är utsedd av respektive fakultet.

Akten, att stiga upp på ena sidan av scenen och, efter att ha tagit emot diplomet som tecken på den nya värdigheten, gå ner igen på den andra sidan, symboliserade förr att man nu kunde gå vidare i livet, med egen rätt att undervisa. Numera är det ingen formell ceremoni, eftersom det formella examensbeviset skickas på annat sätt, utan istället är det ett pampigt tillfälle att fira sin examen vid Stockholms universitet.

 

E-post: magisterpromotion@su.se

Anne Heikkinen Sandberg, ceremonimästare
Telefon: 08-164716

Ingrid Harris, evenemangskoordinator
Telefon: 08-164908

Besöksadress:
Spökslottet, Drottninggatan 116

Postadress:
Stockholms universitet
Ledningssekretariatet
106 91 Stockholm 

På denna sida