Stockholms universitet logo, länk till startsida

Magisterpromotion

Magisterpromotionen är en examensceremoni för att fira nyblivna mastrar, magistrar och andra som tagit ut en examen på avancerad nivå vid Stockholms universitet.

Se filmerna från de digitala ceremonierna den 6 och 20 november på su.se/play

Läs nyhetsartikeln om universitetets första digitala ceremonier här.


 

2021 års högtider

  • Fredag 4 juni - Magisterpromotionen genomförs digitalt på grund av rådande restriktioner.
  • Fredag 26 november - Magisterpromotionen genomförs på plats i Aula Magna om förhållandena möjliggör detta. I detta inte är möjligt genomförs ceremonin istället digitalt.
 

Ceremonin, som är uppdelad på två klockslag, direktsänds från Aula Magnas magnifika hörsal och innehåller bland annat tal av representanter från universitetsledningen och fakulteterna samt underhållning. Varje deltagare kommer att presenteras med ett foto i den digitala direktsändningen och ett diplom kommer att skickas hem med post efteråt.

Kl.15:00 – Juridiska och humanistiska fakulteten

Jurister, lärare, magistrar och mastrar

Kl. 17:00 – Samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga fakulteten

Ekonomer, lärare, magistrar, mastrar, psykologer, psykoterapeuter, sjukhusfysiker, speciallärare och specialpedagoger

Direktsändning från kl 14.45

Vi hoppas att alla deltagare vill fira med nära och kära på ett säkert sätt på valfri plats. Ceremonin är öppen för alla att titta på. En länk till direktsändningen kommer att finnas här och på STARTsidan av www.su.se

 

För att bli inbjuden till Magisterpromotionen behöver du vara helt färdig med dina studier och ha fått hem ditt formella, digitala, examensbevis.

En inbjudan skickas till alla som har tagit en examen på avancerad nivå (magisterexamen, masterexamen, psykologexamen, vissa lärarexamina m.fl.). Du behöver aktivt ansöka om examen senaste ett visst datum för att din ansökan ska handläggas och din examen utfärdas i tid.

För ceremonin 4 juni 2021: ansökt senast 28 februari 2021

För ceremonin 26 november 2021: ansökt senast 15 juli 2021

Läs mer om hur du ansöker om examen här!

Inbjudan skickas per e-post

Inbjudan kommer att skickas per e-post till den adress som finns registrerad hos Stockholms universitet ungefär en månad innan högtiden. Se till att epostadressen är uppdaterad.

Anmälan via länk i inbjudan

Du anmäler dig online via en länk som finns i din inbjudan.

Det händer att inbjudningar hamnar i mottagares skräppostlåda, så om du saknar en inbjudan så titta där. Observera också att inbjudan är personlig. Du kan inte använda någon annans anmälningslänk.

Diplom efteråt

Ett diplom kommer efter högtiden att skickas per post cirka två veckor efteråt till alla som anmält sig och deltagit i ceremonin. Observera att diplomet INTE är det formella beviset på examen och ska alltså inte blandas ihop med det formella examensbeviset som skickats per post tidigare.  Istället är diplomet ett minne från magisterpromotionen och tiden vid universitetet.

 

Promotionstraditionerna går ända bak till medeltidens europeiska universitet. Ordet promovera kommer också av det latinska verbet promovere, som betyder föra fram, skjuta fram, men här i överförd bemärkelse närmast befordra. Magisterpromotionen är dock, till skillnad från doktorspromotionen, en förhållandevis ny högtid vid universitetet. Den första ägde rum 1997 och genomförs normalt två gånger per år i Aula Magna, Frescati. År 2020 hölls ceremonierna digitalt på grund av coronapandemin.

Magisterpromotion i Aula Magna. Foto: Ingmarie Andersson
Foto: Ingmarie Andersson

När ceremonin genomförs fysiskt i Aula Magna inleds den med en fanborg som består av studentrepresentanter från universitetets studentkårer och fakultetsföreningar. Rektor håller därefter ett välkomsttal varefter ceremonin fortsätter med omväxlande underhållning och tal till de nyexaminerade. De medverkande får komma upp på scenen fakultetsvis, i grupper, för att ta emot ett diplom av promotor, som är utsedd av respektive fakultet.

Akten, att stiga upp på ena sidan av scenen och, efter att ha tagit emot diplomet som tecken på den nya värdigheten, gå ner igen på den andra sidan, symboliserade förr att man nu kunde gå vidare i livet, med egen rätt att undervisa. Numera är det ingen formell ceremoni, eftersom det formella examensbeviset skickas på annat sätt, utan istället är det ett pampigt tillfälle att fira sin examen vid Stockholms universitet.

Under en digital högtid presenteras alla deltagare med namn och foto under direktsändning och diplomen skickas hem efteråt.

 

E-post: magisterpromotion@su.se

Anne Heikkinen Sandberg, ceremonimästare
Telefon: 08-164716

Ingrid Harris, evenemangskoordinator
Telefon: 08-164908

Besöksadress:
Spökslottet, Drottninggatan 116

Postadress:
Stockholms universitet
Ledningssekretariatet
106 91 Stockholm 

På denna sida