Stockholms universitet logo, länk till startsida

Aktiviteter för skolan

Under året finns det många tillfällen att möta våra studenter, lärare och forskare för att ta del av den naturvetenskapliga forskning och undervisning som bedrivs här. Vi har aktiviteter som riktar sig till alla åldrar inom grund- och gymnasieskolan. Här berättar vi mer.

 
Levande frågelådan i aula Magna. Foto: Bo Enell

Nästa Levande frågelådan planeras att genomföras under våren 2024. 

Vad är Levande frågelådan?

Levande frågelådan är ett tillfälle för alla elever i åk 5 att besöka Stockholms universitet, träffa riktiga forskare och ställa naturvetenskapliga frågor om saker man har funderat över.

Naturvetenskap kan upplevas som krångligt och svårt, universitetet känns avlägset och få vet vad forskare egentligen gör. Vi vill visa barnen att det är kul och spännande med naturvetenskap och att forskare är vanliga människor, män och kvinnor i alla åldrar, långt ifrån bilden av en disträ gammal gubbe med vit rock och stort spretigt hår. 

Hur går det till?

Frågelådan arrangeras i maj varje år i Aula Magna. Intresserade skolor kan få förberedande besök i sin skola av Naturvetenskapliga fakultetens kommunikatörer och vi försöker att hinna med så många skolor vi kan. Besöken varar ungefär 30 minuter och vi berättar då om universitetet, presenterar forskarpanelens ämnesområden och hinner även med ett litet experiment. Eleverna får efter besöket skicka in sina frågor och forskarpanelen väljer ut ett antal som kommer att besvaras under den Levande Frågelådan.

Väl på plats i Aula Magna vid Stockholms universitet svarar forskarna på de utvalda frågorna, men timmen innehåller också ett spännande experiment och en fri frågestund. Efter frågelådans slut får varje elev med sig ett exemplar av boken Frågvis, där tidigare frågor och svar finns samlade.

 
Geometriska figurer
Matematik. Foto: Eva Dalin

Stockholms universitet (SU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) erbjuder en rad aktiviteter inom matematiska vetenskaper för gymnasister och grundskoleelever.

Läs mer om aktiviteterna på Stockholms matematikcentrums hemsida 

 

 
Fysiktävling

I november varje år välkomnar vi elever som delar samma nyfikenhet om hur världen fungerar och som gillar utmaningar. Det är en unik möjlighet att inspirera dina elever och få dem att komma i kontakt med en spännande miljö vid Stockholms universitet där grundforskning är som bäst.

Fysiktävlingen är en lagtävling där varje lag som består av 2-5 elever demonstrerar ett fysikfenomen inför de andra deltagarna och en jury. Medan juryn överlägger får eleverna delta i olika aktiviteter på Fysikum och Vetenskapens hus. Dagen avslutas med prisutdelning. Tanken är att tävlingen ska kunna fungera som ett redskap i undervisningen för att på ett roligt och lärorikt sätt arbeta med den fysik som finns med i läroplanen för mellanstadiet. Till exempel kan klassen delas in i grupper och arbeta med olika försök som förklarar energiflöden, himlakroppars rörelser, magnetism, ljus eller ljud. En eller två grupper ur klassen kan sedan åka till tävlingen och visa sina bidrag. 
 
Tävlingen är öppen för elever i årskurs fem och sex i grundskolan och är helt GRATIS. 

Välkommen att läsa mer på Fysiktävlingens webbsida.

 

En ek är en levande varelse. Men om du tittar riktigt noga upptäcker du att den också är hem för ett helt samhälle av små levande kryp. Låt detta bli din väg in i denna förunderliga värld i världen! Projektet omfattar en kort tecknad film, ett aktivitetshäfte och en lärarhandledning.

Eken: en värld i världen

 
Forskare i en studio
Bolincentrets klimatfestival. Foto: Vetenskapens Hus

Klimatfestivalen arrangeras årligen av Bolincentret och Vetenskapens Hus för mellan-, högstadie- och gymnasieelever samt intresserad allmänhet. Programmet  sträcker sig över tre dagar och ni kan boka in er på aktiviteter, föreläsningar och ett livesänt avslut från Campus Frescati.

Program och mer information

 
Flaggor i Alba Nova
ForskarFredag 2022. Foto: Sanna Lundsten

Sista fredagen i september varje år anordnas ForskarFredag på AlbaNova samt på flera andra platser i Sverige. ForskarFredag är en vetenskapsfestival med ett stort utbud av forskarpresentationer, shower, dialoger och många prova-på-experiment.

ForskarFredag vänder sig främst till de som går i nian och på gymnasiet samt till en intresserad allmänhet. Samtidigt avgörs även Stockholms delfinal i den rikstäckande tävlingen Forskar Grand Prix.

ForskarFredag vill lyfta upp vardagsnära och aktuell forskning för att skapa dialog mellan forskare och allmänheten och arrangeras i Stockholm av Vetenskapens hus tillsammans med SU, KTH och KI. Evenemanget är en del av European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 300 städer och når över en miljon besökare i Europa den sista fredagen i september. 

Läs mer om evenemanget

 
Studenter vid ett mikroskop
Photo: Richard Gyllencranz

Behöver du handledning av ditt gymnasiearbete? Forskare och doktorander vid flera av de naturvetenskapliga och matematiska institutionerna vid Stockholms universitet tar emot gymnasieelever för handledning av gymnasiearbeten.

Du som elev är välkomna att direkt kontakta den sektion eller institution som sysslar med det område som du tycker är intressant. Presentera dig, vad du är intresserad av för område/forskning och vilken tid du har att avsätta för arbetet så försöker vi se till att du hamnar rätt.

Institutioner vid Naturvetenskapliga fakulteten

 

Går du på gymnasiet? Är du intresserad av naturvetenskap och nyfiken på hur det är att vara forskare? Varför inte komma och "provforska" hos oss? Sommarforskarskolan vid Stockholms universitet är en sommarskola för gymnasieelever som ska börja årskurs 3 och som vill prova på att vara forskare.

Handledare för eleverna är doktorander på institutionerna och projekten är del av pågående forskning vid universitetet.

Du kan, om din egen skola tillåter det, låta arbetet du gör här ingå i ditt 100-poängsprojekt.

Mer om sommarforskarskolan

  • 126 elever får "provforska" under 2 veckor på Stockholms universitet.
  • Varje doktorand är handledare för 6 elever.
  • Projekten är en del av pågående forskning där handledaren "designar" projekten utifrån sin egen forskning.
  • Du får 2 veckor på ett forskningslab eller i fält inom inom områdena kemi, fysik, biologi eller geovetenskap.
  • Projektet får på många skolor användas som del i gymnasiearbetet på skolan – det beslutas dock av era respektive lärare på era skolor.

Hur kan jag komma med?

  • Vi gör ett besök på era skolor under läsåret där vi presenterar forskarskolan för NV 2 elever samtidigt som ni skriver på en intresselista.
  • Utlottning av platser sker april.
  • Kontaktlärare på skolan kommer meddela er om ni fått en plats.
  • I början av maj har vi ett obligatoriskt antagningsmöte där ni får ämne och handledare tilldelat.
  • I slutet av maj har ni fått ett brev från era respektive handledare.
  • I juni (2 veckor för midsommar) startar en unik upplevelse för de lyckligt lottade som fått plats.

Röster om Sommarforskarskolan:

Fysikums blogg om sommarforskarskolan på Fysikum

Film om sommarforskarskolan på YouTube

Vattenverk fick stänga efter upptäckt av gymnasieelev, artikel i DN

 

Kontakt

För mer information, kontakta:

Pia Harryson, pia.harryson@dbb.su.se

Jens Danielsson, jens.danielsson@dbb.su.se

 

 

Går du på gymnasiet och tycker att naturvetenskap och teknik är kul? Isåfall kanske Unga Forskare vore något för dig. Varje år ordnar Unga Forskare en utställning med Sveriges häftigaste gymnasieprojekt.

I början på mars anordnas semifinaler runtom i landet och de bästa projekten går vidare till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm som hålls några veckor senare. Under fem intensiva dagar får utställarna träffa juryn, gå på spännande studiebesök, lyssna på föreläsningar och delta i den traditionsenliga sittningen. Det hela avslutas med en prisceremoni på Tekniska museet då vinnarna presenteras. Tidigare prisutdelare har bla varit Fredrik Reinfeldt och Christer Fuglesang.

Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik

 

Är du nyfiken på hur världen fungerar? Vill du vara med och påverka framtiden? Börja med att komma till Forskardagarna. Här delar Stockholms universitets forskare med sig av sin kunskap inom några av dagens mest aktuella frågor. Forskardagarna är gratis och öppet för alla, men riktar sig framför allt till elever och lärare på gymnasienivå. 

Läs mer om Forskardagarna

 

Kontakt

Fakultetskommunikatörer

Lina Enell
E-post: lina.enell@su.se

Sanna Lundsten
E-post: sanna.lundsten@su.se

 

På denna sida