Stockholms universitet

Akademiska samarbeten

Stockholms universitet ingår i ett antal nationella och internationella universitetsnätverk, och har också direkta samarbets- och partneravtal med flera enskilda universitet, högskolor och oberoende forskningsinstitutioner.

 

Academic Collaboration Chile and Sweden (ACCESS)

Stockholms universitet har tillsammans med flera andra svenska lärosäten gått med i ett akademiskt samarbetsprojekt med flera chilenska universitet. ACCESS, som är namnet för plattformen, står för Academic Collaboration Chile Sweden.

Access webbplats

 

Civis – ett europeiskt universitetssamarbete

Civis – European Civic University Alliance, är ett samarbete mellan flera europeiska universitet och för samman över 600 000 studenter och anställda. I samarbetet ingår 11 Europeiska städer.

Civis – ett europeiskt universitetssamarbete

 

Infrastruktur för forskning och samarbeten

Vid Stockholms universitet finns en omfattande infrastruktur för forskning med avancerade forskningsmiljöer. Resurserna och anläggningarna är av mycket olika slag. De används i nationell och internationell forsknings- och utbildningssamverkan.

Forskningsinfrastruktur och kontaktuppgifter

 

Internationella partneruniversitet

Helsinki University. Mostphotos: Daniel Hallin
Helsinki University. Mostphotos: Daniel Hallin

I syfte att stärka det internationella akademiska samarbetet samverkar Stockholms universitet med partneruniversitet i flera länder inom forskning och utbildning.
Helsingfors universitet 
Hebrew University of Jerusalem
Tokyos universitet
University College London (UCL) 
University of Manchester

 

Universitetsalliansen Stockholm trio

Stockholm trio är en universitetsallians av internationell modell mellan Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet.

Syftet är att stärka utvecklingen i Stockholmsregionen, synliggöra den internationellt framstående forsknings- och utbildningsmiljö som de tre lärosätena tillsammans utgör samt göra det lättare för de tre huvudstadsuniversiteten att ingå gemensamma samarbeten med universitet runt om i världen.

Stockholm trio

 

South Africa-Sweden University Forum (SASUF)

Ett samarbetsprojekt mellan svenska lärosäten och universitet i Sydafrika

Mer om SASUF-projektet (in english)

 

I nätverket ingår Handelshögskolan i Stockholm, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitetet och Uppsala universitet. 

Universitetsnätverkets vision är att genom den samlade forskningsstyrkan och kvaliteten i utbildningsprogrammen vid universiteten i Stockholm – Uppsalaregionen inta en position som en av de ledande kunskapsregionerna i världen.

”Communication is key”, brukar man säga och syfta på vikten av samförstånd i relationer, såväl professionellt som privat. Samsynwikin är ett praktiskt verktyg för alla som kommunicerar kring högskolesamverkan – forskaren som vill förklara sin forsknings samhällsrelevans, eller kommunikatören som skriver en text om samverkansinslag i institutionens kurser.

Samsynwiki – ett verktyg för samverkan

 

Kontakt

Kontakt för 

  • University College, London och University of Manchester
  • MSI
  • Samsynwiki

Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd
E-post: info@fs.su.se

Kontakt för Civis
E-post: civis@su.se

Kontakt för Stockholm trio
Stockholm trio

Kontakt för ACCESS

E-post: studentavdelningen@su.se

På denna sida