Kommun, region och stat
Stockholms universitet är landets största lärarutbildare, en av kommunens största arbetsgivare och en av statens mest anlitade remissinstanser. Vår kontinuerliga dialog och formella samarbeten med stat, kommun och region är av högsta vikt för Stockholmsregionens utveckling.
Se exempel på hur Region Stockholm samverkar med Stockholms universitet här:
Samverkan mellan Stockholms universitet och Region Stockholm
Stockholms universitet och Region Stockholm har ett samverkansavtal inom sex områden där det finns ett särskilt behov av forskningsinsatser.
Läs mer om forskningssamverkan med Region Stockholm
Samverkan mellan Stockholms universitet och Stockholms stad
Samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms universitet fokuserar i synnerhet på områdena klimat och miljö samt social hållbarhet. Målet är att stärka och systematisera mångfalden av den samverkan som redan pågår på många håll, liksom att förbättra förutsättningarna för framtida samverkan.
Läs mer om samverkan med Stockholms stad
Regeringsuppdrag för ökad forskningssamverkan mellan akademi och skola
Med siktet inställt på en stärkt vetenskaplig grund för lärarprofessionen deltar vi i regeringsuppdraget ULF. Detta genom samverkan mellan forskare, lärare och skolhuvudmän och plattformen Stockholm Teaching & Learning Studies (STLS).
Regeringsuppdrag för ökad forskningssamverkan mellan akademi och skola
Samverkan för ekonomi- och verksamhetsstyrning i offentlig sektor
Akademin för ekonomistyrning i staten (AES) är ett nätverk av forskare som tillsammans med praktiker arbetar för att initiera, skapa och förmedla kunskap om ekonomi- och verksamhetsstyrning i offentlig sektor.
Forskare i ekonomistyrning, revision, strategiarbete och management från flera lärosäten möter praktiker som arbetar med interna styrprocesser på olika typer av myndigheter.
Akademin för ekonomistyrning i staten (AES)
Samarbete med Folkhälsomyndigheten
Vid Matematiska institutionen finns en grupp forskare inom smittspridningsmodellering. Gruppen ägnar sig huvudsakligen åt att ta fram matematiska modeller för att öka förståelsen om olika aspekter på smittspridning.
Under covid-19 pandemin ökade intresset för modellering av smittspridning explosionsartat och gruppen har haft ett antal publikationer som rönt stor uppmärksamhet. Gruppens ledare, Tom Britton, hade under pandemin flitiga kontakter med modelleringsgruppen vid Folkhälsomyndigheten.
Samarbete med Folkhälsomyndigheten
Samarbete med Strålssäkerhetsmyndigheten
Joniserande strålning har många tillämpningar – inom medicin, industri, jordbruk och forskning. I takt med att användningen av joniserande strålning ökar, ökar även risken för hälsorisker om den inte används eller begränsas på rätt sätt. Det finns ett ständigt behov av forskning och undervisning för att bättre uppskatta risker av strålning samt säkerställa en hög nivå av kompetens.
Samarbetet mellan Stockholms universitet och Strålsäkerhetsmyndigheten
Samarbetsavtal mellan RISE och Stockholms universitet
Forskningsinstitutet RISE och Stockholms universitet har tecknat ett ramavtal i syfte att bli starkare aktörer inom forskning och innovation. Avtalet är en viktig grund för det gemensamma arbetet med att få till stånd fler samarbetsprojekt.
Skolsamverkan inom naturvetenskap
Under året finns det många tillfällen att möta våra studenter, lärare och forskare för att ta del av den naturvetenskapliga forskning och undervisning som bedrivs här. Vi har aktiviteter som riktar sig till alla åldrar inom grund- och gymnasieskolan.
Kontakt
Ingångredaktör Lina Enell, kommunikationsavdelningen
Senast uppdaterad: 7 november 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen