Stockholms universitet logo, länk till startsida

Gymnasiet

 
Bolincentrets klimatfestival. Foto: Vetenskapens hus

Klimatfestivalen arrangeras årligen av Bolincentret och Vetenskapens Hus för mellan-, högstadie- och gymnasieelever samt intresserad allmänhet. Programmet  sträcker sig över tre dagar och ni kan boka in er på aktiviteter, föreläsningar och ett livesänt avslut från Campus Frescati.

För program och mer information

 

I samarbete med Stockholms universitet och KTH anordnar Vetenskapens hus en serie webbinariersom riktar sig till gymnasieelever och lärare. Webinarierna tar upp aktuell forskning om t ex svarta hål, epidemiologi eller datorbaserad kemi och flera forskare från SU deltar.

Intressant och spännande forskning 

 
MSc students, Photo: Richard Gyllencreutz
Foto: Richard Gyllencreutz

Behöver du handledning av ditt gymnasiearbete? Forskare och doktorander vid de naturvetenskapliga och matematiska institutionerna vid Stockholms universitet tar gärna emot gymnasieelever för handledning av gymnasiearbeten.

Välkommen att kontakta oss

 

Går du på gymnasiet? Är du intresserad av naturvetenskap och nyfiken på hur det är att vara forskare? Varför inte komma och "provforska" hos oss? Sommarforskarskolan vid Stockholms universitet är en sommarskola för gymnasieelever som ska börja årskurs 3 och som vill prova på att vara forskare.

Läs mer om sommarforskarskolan

 
Geospa med klimatarkiv. Foto: Malin Stenberg de Serves

Sista fredagen i september varje år anordnas ForskarFredag på AlbaNova samt på flera andra platser i Sverige. ForskarFredag är en vetenskapsfestival med ett stort utbud av forskarpresentationer, shower, dialoger och många prova-på-experiment.

ForskarFredag vänder sig främst till de som går i nian och på gymnasiet samt till en intresserad allmänhet. Samtidigt avgörs även Stockholms delfinal i den rikstäckande tävlingen Forskar Grand Prix.

ForskarFredag vill lyfta upp vardagsnära och aktuell forskning för att skapa dialog mellan forskare och allmänheten och arrangeras i Stockholm av Vetenskapens hus tillsammans med SU, KTH och KI. Evenemanget är en del av European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 300 städer och når över en miljon besökare i Europa den sista fredagen i september. 

Läs mer om evenemanget

 

Går du på gymnasiet och tycker att naturvetenskap och teknik är kul? Isåfall kanske Unga Forskare vore något för dig. Varje år ordnar Unga Forskare en utställning med Sveriges häftigaste gymnasieprojekt.

I början på mars anordnas semifinaler runtom i landet och de bästa projekten går vidare till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm som hålls några veckor senare. Under fem intensiva dagar får utställarna träffa juryn, gå på spännande studiebesök, lyssna på föreläsningar och delta i den traditionsenliga sittningen. Det hela avslutas med en prisceremoni på Tekniska museet då vinnarna presenteras. Tidigare prisutdelare har bla varit Fredrik Reinfeldt och Christer Fuglesang.

Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik

 

Är du nyfiken på hur världen fungerar? Vill du vara med och påverka framtiden? Börja med att komma till Forskardagarna. Här delar Stockholms universitets forskare med sig av sin kunskap inom några av dagens mest aktuella frågor. Forskardagarna är gratis och öppet för alla, men riktar sig framför allt till elever och lärare på gymnasienivå. 

Läs mer om Forskardagarna

 

"Stockholms Matematiska Cirkel" är ett studieprogram för matematikintresserade gymnasister. Vill du odla ditt intresse för och komma i kontakt med en annan sida av matematikämnet än den man vanligen får se på gymnasiet? Då är detta för dig!

Läs mer om matematiska cirkeln på Stockholms matematikcentrums hemsida 

 

Vill du få aktuell kemiforskning förklarad live i klassrummet av en forskare? Doktorander från lärosäten i Umeå, Stockholm, Lund och Göteborg erbjuder sig att zooma in till gymnasieklasser för att berätta om sin forskning och sin väg dit. 

Läs mer om projektet 

 

Kontakt

Fakultetskommunikatör

Lina Enell
E-post: lina.enell@su.se

Sanna Lundsten
E-post: sanna.lundsten@su.se

På denna sida