Stockholms universitet logo, länk till startsida

Skolsamverkan årskurs 1-6

 
Levande frågelådan i aula Magna. Foto: Bo Enell

På grund av rådande omständigheter ställer vi i år in Frågelådan, men vi hoppas att vi ses nästa år.

Vad är Levande frågelådan?

Levande frågelådan är ett tillfälle för alla elever i åk 5 att besöka Stockholms universitet, träffa riktiga forskare och ställa naturvetenskapliga frågor om saker man har funderat över.

Naturvetenskap kan upplevas som krångligt och svårt, universitetet känns avlägset och få vet vad forskare egentligen gör. Vi vill visa barnen att det är kul och spännande med naturvetenskap och att forskare är vanliga människor, män och kvinnor i alla åldrar, långt ifrån bilden av en disträ gammal gubbe med vit rock och stort spretigt hår. 

Hur går det till?

Frågelådan arrangeras i maj varje år i Aula Magna. Intresserade skolor kan få förberedande besök i sin skola av Naturvetenskapliga fakultetens kommunikatörer och vi försöker att hinna med så många skolor vi kan. Besöken varar ungefär 30 minuter och vi berättar då om universitetet, presenterar forskarpanelens ämnesområden och hinner även med ett litet experiment. Eleverna får efter besöket skicka in sina frågor och forskarpanelen väljer ut ett antal som kommer att besvaras under den Levande Frågelådan.

Väl på plats i Aula Magna vid Stockholms universitet svarar forskarna på de utvalda frågorna, men timmen innehåller också ett spännande experiment och en fri frågestund. Efter frågelådans slut får varje elev med sig ett exemplar av boken Frågvis, där tidigare frågor och svar finns samlade.

Kontakt

Lina Enell: lina.enell@su.se 08-16 39 04

 
Geometriska figurer
Matematik. Foto: Eva Dalin

Tycker du om att fundera över och lösa kluriga problem? Kom med i matteklubben efter skolan! Vårens matteklubb finns för mellanstadiet och högstadiet. 

Läs mer om Matteklubben här

 
Fysiktävling

I november varje år välkomnar vi elever som delar samma nyfikenhet om hur världen fungerar och som gillar utmaningar. Det är en unik möjlighet att inspirera dina elever och få dem att komma i kontakt med en spännande miljö vid Stockholms universitet där grundforskning är som bäst.

Fysiktävlingen är en lagtävling där varje lag som består av 2-5 elever demonstrerar ett fysikfenomen inför de andra deltagarna och en jury. Medan juryn överlägger får eleverna delta i olika aktiviteter på Fysikum och Vetenskapens hus. Dagen avslutas med prisutdelning. Tanken är att tävlingen ska kunna fungera som ett redskap i undervisningen för att på ett roligt och lärorikt sätt arbeta med den fysik som finns med i läroplanen för mellanstadiet. Till exempel kan klassen delas in i grupper och arbeta med olika försök som förklarar energiflöden, himlakroppars rörelser, magnetism, ljus eller ljud. En eller två grupper ur klassen kan sedan åka till tävlingen och visa sina bidrag. 
 
Tävlingen är öppen för elever i årskurs fem och sex i grundskolan och är helt GRATIS. 

Välkommen att läsa mer på Fysiktävlingens webbsida.

 

En ek är en levande varelse. Men om du tittar riktigt noga upptäcker du att den också är hem för ett helt samhälle av små levande kryp. Låt detta bli din väg in i denna förunderliga värld i världen! Projektet omfattar en kort tecknad film, ett aktivitetshäfte och en lärarhandledning.

Eken: en värld i världen

 

Kontakt

Fakultetskommunikatörer

Lina Enell
E-post: lina.enell@su.se

Sanna Lundsten
E-post: sanna.lundsten@su.se

På denna sida