Stockholms universitet

Yttrande: Lokal och regional klimatomställning – Underlag inför klimatpolitisk handlingsplan

Stockholms universitet har av Regeringskansliet (Miljödepartementet) anmodats att inkomma med synpunkter på rapporten "Underlag om lokal och regional klimatomställning inför den kommande klimatpolitiska handlingsplanen" (M2022/01830). Universitetet har följande att anföra. Dnr SU FV-3506-22.

Utredarna har utfört en viktig analys av klimatläget och gör en relevant beskrivning av de utmaningar Sverige står inför i klimatomställningen. I utredningen beskrivs tio förslag som bedöms öka genomförandekraften lokalt och regionalt för åtgärder som leder till minskad klimatpåverkan. Stockholms universitet anser att förslagen är viktiga och nödvändiga i klimatomställningen. Samtidigt som utredarna föreslår styrmedel för att återställa våtmarker, genom förslaget om ökad lokal implementeringsförmåga för kolinbindning, borde man enligt universitetet också beakta åtgärder som leder till minskad avverkning av skog i Sverige. FN:s klimatpanel (IPCC) pekar på att en stor andel av det överskott av koldioxid som finns i atmosfären beror på förlust av biomassa på jorden. Att återställa skog är därför en viktig åtgärd mot klimatförändringarna.

Forskare vid Umeå universitet visar i en ny studie att dagens skogsbruk i Sverige ger en klimatnytta först efter 60–120 år, samtidigt som fokus måste vara på de närmaste decennierna för att hantera 1,5- och 2-gradersmålen. Ministerrådet föreslår att kolsänkan i EU ska öka med omkring 15 procent till 2030, och är därmed överens med både EU-kommissionen och EU-parlamentet. Uppgörelsen om ökad inlagring av kol i landskapet och träprodukter fram till 2030 beslutades den 14 november 2022, men den slutliga lagtexten har inte offentliggjorts. Av det som har rapporterats verkar det dock som uppgörelsen hamnat nära kommissionens ursprungsförslag, vilket betyder ett inlagringskrav för Sverige 2030 på cirka 47 miljoner ton. Nettoinbindningen i den svenska skogen är idag på cirka 40 miljoner ton per år. Mot bakgrund av det allvarliga läget i klimatfrågan är det av vikt att de direkta utsläppen av växthusgaser minskar inom alla områden, men ökad inlagring av kol som en naturbaserad lösning kommer också att behövas.
Stockholms universitet delar slutsatsen i rapportunderlaget att en politisk omsvängning i åtgärder medför ett behov att införa styrmedel och andra åtgärder som driver på transportomställningen men också omställning av samtliga sektorer för att öka möjligheterna att nå de svenska klimatmålen.

Detta beslut är fattat 2022-12-15 av rektor, professor Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av prorektor, professor Clas Hättestrand, och universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell Kennberg, Ledningssekretariatet (protokollförare). Ärendet har beretts vid Institutionen för miljövetenskap. Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.

På denna sida