Stockholms universitet

Yttrande: UKÄ:s enkät om regeringsuppdrag att genomföra en översyn av förordningen (1993:1153)

Stockholms universitet har av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) inbjudits att inför UKÄ:s uppdrag att genomföra en översyn av förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor inkomma med synpunkter på förordningen. Dnr SU FV-2525-22.

Stockholms universitet välkomnar att förordningen ses över för att bättre svara mot högskolors, Universitets- och högskolerådets (UHR), andra myndigheters, studenters och andra aktörers behov. Förordningen bör främja effektiv och rättssäker handläggning, god service till studenter och samarbeten mellan lärosäten nationellt och internationellt.

Förutsättningarna för Ladok och NyA behöver moderniseras och bli mer teknikneutrala. Det skulle kunna åstadkommas genom förändrat regelverk kombinerat med att Ladokkonsortiet nationellt skapar olika nivåer av läsbehörigheter för myndigheter, organisationer, företag eller andra privata aktörer, baserat på uppgifternas skyddsvärdighet. Exempel på privata och ideella aktörer som efter godkännande av personuppgiftsansvarig bör kunna få tillgång till uppgifter från systemet är studentbostadsföretag och studentkårer. Konkret behöver översynen bl.a. leda till att de berättigade ändamålen för personuppgiftsbehandling förtydligas i relation till GDPR.

Stockholms universitet förordar att det införs en generell möjlighet för högskolor och UHR att utlämna allmänna handlingar digitalt.

Stockholms universitet efterfrågar också ett klargörande avseende frågan om statistiksekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen, som skyddar datamaterial från lärosätena hos Statistiska centralbyrån (SCB) och UKÄ. Lärosätena skulle önska ett förtydligande om vilka krav på hantering som gäller för uppgifterna i relation till detta, så att statistiksekretessen inte undermineras.

Slutligen vill Stockholms universitet framhålla vikten av att lärosätena får möjlighet att ha synpunkter på kommande förslag till förordningsändring.

Detta beslut är fattat 2022-09-29 av rektor, professor Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Ärendet har beretts vid Rättssekretariatet, Studentavdelningen och Stockholms universitets studentkår. Övrig närvarande och föredragande i ärendet har varit Rikard Skårfors, Ledningssekretariatet (protokollförare).

På denna sida