Hållbar samhällsutveckling är en central fråga för Stockholms universitet som genom utbildning, forskning och samverkan arbetar aktivt för att nå målen i FN:s Agenda 2030.
Akademiska samarbeten och nätverk
Stockholms universitet ingår i ett antal nationella och internationella universitetsnätverk, och har också direkta samarbets- och partneravtal med flera enskilda universitet och oberoende forskningsinstitutioner.
Nobel och Stockholms universitet
Genom tiderna har fyra forskare vid Stockholms universitet tagit emot detta pris och flera av universitetets forskare ingår idag i de kommittéer som utser pristagare.
Universitetets kvalitetsarbete
Kvalitetspolicyn beskriver hur Stockholms universitet säkrar och utvecklar kärnverksamheten – forskning och utbildning – med målet att uppnå högsta kvalitet.
Universitetets samlingar och kulturarv
Konstverk från olika tidsåldrar, böcker från 1400-talet, mynt från romartiden, sällsynta djurskelett, växt- och frösamlingar samt en unik dräktsamling. Det är några exempel på universitetets samlingar.
När jordens temperatur stiger kommer livsmiljöerna för vilda djur att förändras. För att försöka förutspå vad som kommer att hända vid en framtida uppvärmning ska Wallenberg Academy Fellow Peter Heintzman kartlägga hur förhistoriska klimatförändringar har påverkat livet på jorden.
Havs- och vattenmyndigheten upphör med import och utsättningar av glasål i svenska vatten. Det meddelade avdelningschef Mats Svensson under ett seminarium som Östersjöcentrum ordnade i Almedalen. ”Mycket glädjande”, säger fiskforskare Henrik Svedäng.
FN:s havskonferens i Lissabon genomsyrades av otålighet och engagemang. Klimatet var en startpunkt och kriget i Ukraina inramningen. Krav på handling nu efterfrågades av alla och i den antagna deklarationen utlovar länderna tidssatta åtgärder, skriver Östersjöcentrums policychef Gun Rudquist i en krönika.