Det var ett glatt prinsesspar som klev iland i båthuset på Askö efter en tur med ganska så tuff sjö. Då prinsessan Estelle besökte fältstationen för första gången passade Östersjöcentrums föreståndare Tina Elfwing på att ge en kort bild av laboratoriets 66-åriga historia.

Tångsnällorna från Siléns vik fångade uppmärksamheten. Foto: Mona Wallin
Tångsnällorna från Siléns vik fångade uppmärksamheten. Foto: Mona Wallin, Östersjöcentrum
 

Klappakvarier och samtal om Östersjöns mångfald

Inne i akvariehallen visade professor Lena Kautsky några av de nya invånarna som kommit till Östersjön, bland annat den svartmunnade smörbulten och den kinesiska ullhandskrabban som prinsessan Estelle bestämt gjorde sig vän med och namngav Kina. Det återstår dock att se om det blir det officiella tilltalsnamnet för akvariegästen. Gästerna fick titta närmre på Östersjöns biologiska mångfald och de dagsfärska fångsterna från morgonens landvad i viken. Bland akvarierna fanns flera arter av fiskar, snäckor, musslor, insekter och det självklara inslaget, blåstång, som Kronprinsessan och Estelle både fick lära sig mer om och prova som smörgåspålägg.

Lena Kautsky berättar om blåstångens egenskaper för nyfikna åhörare.
Lena Kautsky berättar om blåstångens egenskaper för nyfikna åhörare. Foto: Mona Wallin, Östersjöcentrum
 

Från vraksökande till mikroplastens påverkan i havet

Akvarierna på labbet blev en populär aktivitet och efter en gedigen genomgång av både ekosystemfunktioner och trofiska kaskader fick prinsessorna istället prova på att tolka sonarbilder av skeppsvrak på havsbottnen som tagits med hjälp av forskningsfartyget R/V Electra. Innan det var dags för gästerna själva att få prova på lite fältarbete så bjöds det på tångsnittar i det vackra utsiktstornet, där Hanna Sjölund berättade om problematiken med mikroplaster i våra hav, och vad vi som privatpersoner kan göra för att minska våra utsläpp, något som tydligt engagerade kronprinsessan.

Kronprinsessan fick själv prova att dra landvad under förmiddagen. Foto: Mona Wallin
Kronprinsessan fick själv prova att dra landvad under förmiddagen. Foto: Mona Wallin, Östersjöcentrum
 

Kunglig fältassistans

Avslutningsvis fick Kronprinsessan och prinsessan Estelle hjälpa till med att dra en landvad och titta ännu närmre på vad som finns i viken framför Askölaboratoriet. Och även om fångsten idag till stor del bestod av öronmaneter, kunde man också hitta tångsnällor, sländlarver, spiggar och flera andra spännande organismer.

- Det finns så mycket att ta del av och vi hinner inte med allt vi vill. Vi blir nog tvungna att komma tillbaka, meddelade Victoria när det var dags att lämna laboratoriet och åka vidare.

Tack för besöket! Foto: Mona Walin
Tack för besöket! Foto: Mona Wallin, Östersjöcentrum

 

Uppmärksammat besök:

SVT: Året med kungafamiljen 2017

Kungahuset.se: Kronprinsessan besökte Askölaboratoriet

Expressen: Här får Estelle följa med Victoria till jobbet

Royal Central, UK: Crown princess victoria and princess estelle visit marine laboratory

Paris Match: Victoria et Estelle, très intéressées par un crabe chinois plutôt farceur