Sedan flera år finns Östersjöcentrum i olika sociala medier, varav ett är Instagramkontot @askolab där man får följa forskning som bedrivs vid Askölaboratoriet och R/V Electra. Projektet började som ett sätt att ta vara på vackra havsmiljöbilder från fältstationen men också för att visa upp forskarnas och Asköpersonalens kunskap i lättillgängliga och informativa inlägg. 

– Här ute på fältstationen finns det otroligt mycket som gör sig bra på film och foto, säger Eva Lindell, verksamhetsledare på Askölaboratoriet. Många gånger kan en bild från oss säga 'mer än tusen ord' och förhoppningsvis skapa ett intresse för havsmiljöfrågor hos en grupp som kanske aldrig tidigare sett hur marin forskning går till!  

Vi har inte jobbat med instagram så målmedvetet förrän nu men kanalen har redan ett gäng följare som delvis består av Askövänner och återkommande gäster men nu på sistone har det tillkommit fler som inte varit hos oss utan kanske ser oss som en sorts digital Östersjökompis, säger Nastassja Ekelöf, kommunikatör på Östersjöcentrum. 

Askönissen utanför Bastun, i Askös julkalender
Kalenderns huvudperson; Askönissen, på väg att visa upp bastun. Foto: Eva Lindell. 

Engagerade följare

Julkalendern har fokus på fakta, tips och beskrivningar av hur livet är på en fältstation mitt ute i skärgården. Är man nyfiken på hur havsforskning i Sverige kan se ut i praktiken; hur man bor, äter och vad man kan behöva för utrustning, så ger varje lucka matnyttig information på ett lättillgängligt sätt. Men intresset har varit stort även utanför forskarkretsar och redaktörerna är glatt överraskade av responsen från följarna.

– Det har varit jättekul att se vad folk svarar på våra små frågesporter! säger Nastassja. Vi har till exempel frågat julkalenderns följare vilket år de tror man började forska på Askö, bett dem berätta om sitt bästa snorkelminne och vad de tror att namnet Electra kommer ifrån. Svaren ger oss jättebra inspiration nu när vi sitter och planerar Askölaboratoriets stundande 60-årsjubileum! 

Välkomnar och påminner om Askö 

Varje år är Askölaboratoriet fyllt av kursstudenter, doktorander och forskare som undersöker olika havsmiljöfrågor. För att få ihop planeringen av all verksamhet på labbet och forskningsfartyget R/V Electra behöver man ansöka om forskningsplats senast 31 december. Något som man också flaggar lite extra för i julkalendern.

– Genom att påminna om Askö lite varje dag fram till jul, hoppas vi såklart också att alla som inte redan gjort det ansöker om forskningstid, plats för kurs och provtagning inför kommande säsong 2021, säger Eva Lindell. Det går alltid bra att ansöka hela året men det hjälper oss mycket i vår planering om man ansöker tidigt.

LÄNKAR: